En sjelden gang blir også jeg tatt bilde av! Her i VM-løypa med alle kameraene på nett. Foto: Håkon Mosvold Larsen

 

Shootitlive under Ski-VM

Posted on: March 18th, 2011 by Eirik Helland Urke 1 Comment

Raske bilder av raske skiløpere

Det ble 12 hektiske fotodager i Holmenkollen under Ski-VM, på oppdrag for Dagbladet. 12 dager der jeg levde på vaffel, twist og rike opplevelser.

Dagbladet stilte med et større team under VM, hvorav fem fotografer. Av disse hadde jeg et spesielt ansvar for de raske bildene, mens Johan Brun (!) fikk ta de langsomme. Bjørn Langsem, Thomas Rasmus Skaug og Hans Arne Vedlog var høyt og lavt med glitrende bildeleveranser under hele VM.

Men raske bilder, altså: Det betyr at Dagbladet brukte Shootitlive, systemet som gjør det enkelt for nettaviser å publisere bilder og video rett på nett - og som jeg selv jobber med som Norge-ansvarlig. VG kjørte også Shootitlive, med fotografene Bjørn S. Delebekk, Line Møller og Helge Mikalsen. Svenske Expressen brukte det samme systemet.

Arbeidsflyten er som følger:

 • Fotografen velger bilde på kameraet og trykker på en sendeknapp
 • Bildene publiseres direkte på nettavisen via egen trådløssender på kamera og 3G-ruter

De fleste av VM-fotografene i VG og Dagbladet brukte Nikon, som har et noe svakere system for trådløssending. Det ble en utfordring i forhold til oppsettet, men fungerte i seg selv greit underveis. Det som ble en felles utfordring var sendeforholdene på stadion, med 100 000 besøkende og TV-sendinger som forstyrret trådløsnettene. Under slike ekstremforhold vil det optimale være å sende via LAN-kabel. Dette var tilgjengelig under VM, men kostet 1500 euro (!) for noen dagers leie. Dermed klarte vi oss med det som var av mobilnett, og en såkalt MIFI-enhet. Altså trådløs 3G-ruter. 4G-nettet fra Netcom fungerte strålende i Holmenkollen, men det finnes foreløpig ikke hardware til å koble det direkte på kamerautstyret. Framover vil jeg se mer på gode løsninger for store TV-arrangementer.

Uansett: Direktepublisering av bilder ga en helt ny og spennende dimensjon til dekningen av Ski-VM. Se hvordan Dagbladet kunne rapportere hendelsene helt på direkten: 

Med Shootitlive kan nettaviser svært enkelt rapportere med bilder fra alle typer hendelser, så dette er en liten flik av framtiden.

Med litt hjelp fra Canon og Dagbladet kunne jeg for øvrig jobbe med det aller beste av utstyr under hele VM:

 • 2 stk Canon 1D Mark IV med WFT-E2-trådløssendere (takk til Tom Hansen for lånet av den ene!)
 • 1 stk Canon 5D Mark II med WFT-E4 trådløssender
 • 400mm f/2.8
 • 70-200 f/2.8 IS L II (fordi min egen v1 ble ødelagt første uka...)
 • 24mm f/1.4

Jeg kjøpte også bæresystemet Black Rapid til VM, og er veldig fornøyd! Det avlastet skuldrene og var meget behagelig å jobbe med. Det er nok litt overkill til daglig fotobruk, men suverent når man feks skal løpe en stund foran Petter Northug med flere kameraer. Noe hele Norge visstnok kunne se på NRK at jeg gjorde...

Etter VM sitter jeg igjen med mange nyttige erfaringer rundt trådløs og direkte arbeidsflyt, konklusjonene vil jeg selvsagt dele her og i ulike andre fora framover.

Til slutt noen bilder!One Response

 1. Martin Levy

  18/03/2011

  Kul och intressant lu00e4sning

  Reply

Leave a Reply