Faksimile: Eiendomsmegler1.no

 

Hacked By GeNErAL

Posted on: November 18th, 2012 by Eirik Helland Urke 3 Comments

9xrx5a836p

3 Responses

 1. Fredrik Naumann

  18/11/2012

  Du burde kanskje også spurt hva det er som gjør at ikke bildet omfattes av unntakene i Åndsverksloven §45, der i det misnte de tre første burde frita for å måtte spørre om lov:

  a) avbildningen har aktuell og allmenn interesse,
  b) avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet,
  c) bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse,

  OG

  hvorfor har ikke datatilsynet reagart på publikumsbilder tidligere enten på TV eller på trykk? Det finnes jo ikke et sportsarrangement som dekkes av TV uten at en TV fotograf zoomer inn tett på en publikum. Og man potensielt kan se noen klø seg i øret… Eller dekkes av en stillsfotograf. Skal vi spørre alle på stadion før vi tar et bilde som dette:

  http://www.nettavisen.no/nyheter/article3100148.ece ??

  Reply
 2. Eivind M.

  18/11/2012

  Jeg kan tenke meg flere gode grunner for at et slikt gigapixelbilde må behandles annerledes enn feks. raske publikumsbilder på tv, eller bilder av arrangementet/spillere der en liten gruppe tilskuere tilfeldigvis er med i bakgrunnen.

  For det første kan hver enkelt tilskuer bli gjenkjennelig. Ikke ved at man tilfeldigvis var i bakgrunnen idet en hendelse på banen ble fotografert, eller ble filmet noen få sekunder. Samtlige tilskuere kan gjenkjennes. Det blir ikke lenger en tilfeldighet at man dokumenteres og publiseres, det blir en automatikk.

  I tillegg tilrettelegger publiseringen for at hvem som helst kan gjennomgå denne massive dokumenteringen. Man kan sitte i ro og mak i sitt eget hjem og bla seg gjennom tilskuer for tilskuer for å se om den man leter etter faktisk var der eller ikke.

  I sum kan jeg godt se at dette er noe som vil måtte kreve godkjenning av de avbildede.

  Reply
 3. Fredrik Naumann

  19/11/2012

  Eivind, ikke bare overser du jussen (overraskende nok) som foreløpig (meg bekjent) aldrig har dømt noen for å publisere fullt gjenkjennelige bilderfra et idrettsarrangement. Selv om de OFTE viser bilder av folk som er i FORgrunnen,fullt gjenkjennelige, på stillbilder som man kan se på i ettertid. Akkurat som bilder fra demonstrasjoner, 17.mai og andre arrangementer der folk samles. Og som media selvsagt dekker, og som folk VET media dekker.

  Norge har allerede blant de mest restriktive lovene på dette området. Å skulle gjøre ytterligere innskrenkninger av dette grenser til paranoia og sensur. Det er dessuten ganske ironisk i en tidsalder der de aller fleste velvillig deler alt om seg selv i sosiale medier, samtidig som tele- og dataselskaper kartlegger alt vi kjøper, ser på nettet,hvem vi snakker med etc etc.

  På engelsk har de en fin frase: “reasonable expectation of privacy” der det i mediesammenheng slås fast at dersom man gjør noe på et offentlig sted, så er man ikke innenfor den private sfæren, og kan man ikke forvente at det man gjør holdes hemlig. Enten man klør seg i ørete eller verre. Derfor er det i de landene f.eks mulig å publisere samtidsbilder av spontane situasjoner – også der folk driter seg ut – uten å spørre vedkommende. Jeg anbefaler å ta en titt på sidene http://www.peterdench.com/
  Desverre er det ikke så lett å dokumentere deler av det norske samfunnet på samme måte, for vi har “retten til eget bilde”.

  Men jeg har vanskelig for å se for meg et scenario der noen går på fotballkamp, har behov for å skjule det samtidig som man kan bli sett av tusenvis av andre mennesker som kan fortelle at du var der…Hvis det er så farlig at noen kan se deg på et bilde, bruk løsbart eller bli hjemme.

  Samfunnet vårt har behov ar MER åpenhet, lavere terskel for å vise samfunnet og menneskene som de er (med alle sine mangler).

  De fleste restriksjoner som legges på fotografering/publisering gjøres ikke for å verne publikum til samfunnets beste, men som regel er det en instutisjon,direktører, byråkrater eller andre som ønsker å dekke ryggen sin.

  Reply

Leave a Reply