Å være profesjonell

Hva det innebærer for meg.

Under en gjesteforelesning ved Universitetet i Bergen sa jeg noen få ord om det å være profesjonell i jobben. Det er viktig for meg som fotograf, men også de fleste andre i arbeidslivet. Det er nødvendig å opptre profesjonelt for å gjøre en god jobb!

Ifølge ordboka trenger ikke “profesjonell” bety annet enn at man lever av et yrke. Andre legger mer i det – å være dyktig til det man gjør eller ha en spesifikk utdannelse.

For meg handler profesjonalitet om å sette en rekke krav til seg selv. Dette er noe av hva jeg selv legger vekt på:

  • Å holde avtaler. Møte presis. Gi realistiske forventninger og levere på fristen eller før. Gi beskjed umiddelbart hvis noe uforutsett skulle skje.

     

  • Være høflig og vennlig, kle seg rimelig etter anledningen.

     

  • Være godt forberedt. Innhente tilstrekkelig informasjon, sørge for å ha riktig utstyr tilgjengelig og eventuelt skaffe det som mangler. Som fotograf er det viktig å alltid ha fulladede batterier, nok minnekort og gaffatape. Videre sørger jeg alltid for å ha en rekke backupplaner: Flere kameraer, flere sendemuligheter, flere ideer og gjennomføringsmuligheter.

     

  • Ha nok og riktig kunnskap for å løse oppdraget. Det jeg ikke kan må læres, eventuelt må man finne hjelp av noen med riktig kunnskap.

     

  • Alltid levere, selv om ALT og litt til går galt.

     

  • Levere jevn og god kvalitet, selv på dårlige dager.

     

  • Være stolt og opptatt av egen jobb, utvikling og fagområde.

     

  • Unngå tabber. De vil likevel oppstå, så lær av dem!

     

  • Ha fokus på kunde og oppdragsgiver framfor personlige hensyn.

Noen ganger innebærer dette å strekke seg ekstra uten at noen egentlig legger merke til det. For eksempel ved å alltid legge inn en tidsmargin før en avtale, eller jobbe ekstra på kvelden for å holde en deadline. Det er ikke slik at man aldri kan gjøre feil, profesjonalitet handler gjerne om å begrense de negative konsekvensene.

Noen tenker det kan være et problem når skillet mellom privatliv og jobb viskes ut i sosiale medier. Selv har jeg valgt å framstå som et “helt menneske” på Twitter, der både privatlivet og arbeidslivet får plass. Men også her prøver jeg å opptre profesjonelt, i den forstand at alt jeg skriver skal tåle å være synlig i begge sammenhenger. Dette kan likevel være en fin balanse!

En annen utfordring er at mye jeg driver med er eksperimentelt av natur, og kanskje aldri tidligere gjort på akkurat den måten før. Risikoen for at noe ikke fungerer blir altså større enn vanlig. 外汇交易平台 Da forsøker jeg å synliggjøre for oppdragsgiver hva som kan gå galt, og risikoen for at det skjer. Uansett vil jeg sørge for backuprutiner som sikrer at jeg alltid leverer et akseptabelt produkt.

Hva mener DU er profesjonelt?


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Å være profesjonell”

  1. Didrik Sæther Avatar

    Det du sier om Twitter tror jeg kan være en vanskelig oppgave, for jeg vet mange som velger å holde seg kun "profesjonell" på sosiale medier og andre som vil legge arbeid helt unna.

    Den gylne middelvei hvor du kan prate litt om deg selv og litt om arbeid uten å selge for mye er viktig her. En klok mann sa for et par år siden at: Aldri skriv noe på Internett du ikke hadde turt å stå på å scene foran tusener av mennesker.

    Å holde avtaler er noe jeg ser på som viktig, selvom du skal fra Oslo til Drammen i rushen må du beregne ekstra tid. Dra før, bruk tid til overs på kaffe heller enn å være sent ute.

    Kunnskapen til å tenke ut en ny løsning hvis (Murphy's lov) går galt, sier mye om erfaringer og kreativ tankegang.

    Og sist men ikke minst alltid gå med en gaffarull festet til kroppen sier meg at du er forberedt på alt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *