Den norske multimediajournalistikken har fått sitt konseptbevis.
Multimediafortellinger på nett kan være en blanding av lyd, stillbilder, tekst og video som sammen driver fram den samme historien. Internasjonalt er for eksempel kjent for å gjøre dette på en spennnende måte. Fra norske fotojournaliststudenter har vi den utrolige “” av , og .
Det er faktisk mulig for én fotograf å lage en fullblods multimediafortelling for nettet – på én dag. Og det kan gjentas dag etter dag. Beviset ligger nå lett tilgjengelig: .
Hver eneste dag i september har de tre fotografene, eller visuelle historiefortellere som de kaller seg, laget en multimediahistorie fra Oslo. De er . Alle godt etablerte og prisbelønte fotojournalister, som har hoppet med begge beina oppi noe de ikke helt kunne fra før.
Jeg har fått lov å legge ut den siste historien, fra 30. september, øverst i denne bloggposten. Rammen er som følger:
Oslo er Europas heroinhovedstad. Ingen andre steder er problemet så synlig som i området rundt Plata og Oslo S. Vi møtte to av dem som virkelig kjenner narkomiljøet i Oslo. Kjell Gunnar (46) lever på gata i Oslo og er avhengig av heroin. Han bruker 600 kroner dagen på dop. Pengene tjener han ved å tigge eller selge gatemagasinet =oslo.
Arild Knutsen (41) er tidligere rusmisbruker. Nå driver han ”Foreningen for Human Narkotikapolitikk” og jobber for å hjelpe de narkomane på gata. Han deler ut sterilt vann og annet utstyr til brukerne. (Visuell historieforteller: Jon Terje Hellgren Hansen)
På Oslo Stories kan du . Dag for dag var dette Oslo i september 2010.
Prosjektet er et nydelig eksempel på at fotojournalistikken ikke trenger å dø sammen med avispapiret. Tvert om: Dette er den spennende tida, nå har vi verktøyene som gjør det mulig å fortelle gode historier på helt nye måter. Tore 二元期权 Berntsen, Jon Terje Hellgren Hansen og Jan Johannessen viser hvordan det kan gjøres. De begynte med det de kunne best – å fotografere – og fant ut av resten underveis. Det har vært som en 30 dagers workshop i visuell historiefortelling.
Les mer om .
Jeg mener den digitale fotojournalistikken er på sitt mest spennende når det går RASKT eller LANGSOMT. Raskt når øyeblikkene formidles mens historien pågår, langsomt når historien skal skildres og gjenskapes. Mellom dem har vi hverdagsbildene.
Oslo Stories er et imponerende prosjekt i kategorien langsom fotojournalistikk, og jeg gleder meg til å se flere slike prosjekter i norske nettaviser.
Hva synes du om denne måten å fortelle journalistiske historier på?
Leave a Reply