iPad for fotografer

Kan vi bruke Apples nye dings til noe fornuftig?

Mens en hel teknoverden jobber med å fordøye lanseringen av og jakte på og , skal jeg prøve å konsentrere meg om ett tema: Vil dette funke for fotografer?

I dag bruker jeg som fotograf datamaskinen i mange faser av jobben:

– Hente ny kunnskap og inspirasjon
– Planlegge
– Sende bilder underveis
– Etterbehandle bildene, redigere video
– Presentere
– Arkivere

Spørsmålet blir da: Kan iPad gjøre én eller flere av disse oppgavene BEDRE enn jeg gjør med dagens utstyr? La oss ta en gjennomgang.

Hente ny kunnskap og inspirasjon
Her er det ikke vanskelig å se at en iPad har sin store styrke. Regn med å kunne lese gode fotobøker, magasiner, bruke interaktive verktøy, leksikon osv i sofakroken, mens du reiser og når du ellers måtte ha ledig tid. iPad synes å være et godt verktøy for å hente ny kunnskap. Stor ulempe: Den støtter ikke Flash, og vil dermed ikke kunne vise en stor del av fotografenes hjemmesider og album.

Planlegge
iPad har en lekker kalender, som synkroniserer med alt annet du har. Den er også godt tilrettelagt for notater, todo-lister og andre planleggingsverktøy. Ulempe i forhold til iPhone er at du ikke alltid vil ha den med deg, men samtidig vil også alt synkronisere med iPhone og andre enheter. Altså: Ny fordel til iPad.

Sende innhold underveis
I dag finnes det mange metoder for å sende bilder fra felt. Den raskeste vil være å koble kameraet på nett via mobile dingser, selv bruker jeg Toshiba TG01 med Pocket Phojo. Dette er en Windows Mobile-basert smarttelefon som sender utvalgte bilder fra kameraet, via teksting og enkel behandling, til bildedesk og evt nett. En tyngre løsning er å hente alle eller utvalgte bilder inn på laptop via minnekortlesere, for deretter å behandle og sende bildene. Det går treigere, men kan gi bedre kvalitet og kontroll.

En kan tenke seg at iPad henter fordeler fra begge metoder: Ved å koble kameraet direkte til iPad (via Camera Connector, tilleggsutstyr) kan man sende bilder raskt, samtidig som skjermen gir relativt god kontroll over resultatet. Gjennom apps og web vil det være mulig å faktisk kontrollere kameraet fra iPad også, inkludert både live view og fjernutløser.

Skjermen og multituch tenker jeg vil være meget godt egnet til enkel bildebehandling i felt. 10 timers batteritid er også fordel. Lagringsplassen er meget begrenset, fra 16-64 GB

Det vil antakelig ikke være mulig å sende bilder trådløst fra Eye-fi, grunnet mangel på ad hoc-nettverk. Antakelig kan produsentenes egne wifi-sendere brukes til dette formålet, det er heller ikke umulig at Eye-fi vil komme med en oppdatert versjon.

En soleklar mangel ved lansering vil være fornuftige apps som kan håndtere bildene og sende dem. iPad klarer ikke multitasking, noe som tilsier at en app bør omfatte hele prosessen fra bildemottak, via behandling til sending på ftp. Klare kandidater til å lage 老虎证券 en slik app er Idruna (Pocket Pjojo) og Camera Bits (Photo Mechanic). En kunne tenke seg at Aperture og Lightroom lager sine egne iPhone-versjoner, men usikker på om det vil skje. Ellers finnes det allerede enkle bildebehandlingsprogrammer for iPhone, som Photogene.

USB har begrenset overføringshastighet i forhold til ExpressCard og FireWire 800, men denne arbeidsflyten vil uansett kreve selektiv innlasting av bilder. Dermed ikke noe stort problem.

3G og wifi gir gode sendemuligheter. Vi forutsetter da at operatørene vil støtte det litt sære Micro SIM-formatet, noe .

I forhold til en enkel mobilenhet vil iPad helt klart vært mindre håndterbar i felt – ettersom den ikke passer i noen lomme mens fotograferinga pågår. Og har du plass til en iPad får du kanskje også plass til en laptop med alle muligheter?

Foreløpig konklusjon får være at det finnes muligheter, men mye gjenstår før iPad kan overbevise som verktøy for bildesending.

Etterbehandle bildene, redigere video
Gjennom eksisterende (som Photogene, Photoshop) og kommende apps vil det være fint mulig å gjøre enkel bilde- og videobehandling på iPad. Den vil ikke erstatte den vanlige arbeidsmaskinen når det kommer til tekniske muligheter, men det kan fungere som et forenklet verktøy der dette er tilstrekkelig. Skjerm og multitouch gir noen spennende muligheter!

Personlig jobber jeg gjerne med flere ting enn bare stillbilder og video, i en hektisk situasjon ofte samtidig. Da vil det fortsatt kreves en maskin med fullverdig programvare og multitasking.

Presentere
iPad vil være en fabelaktig plattform for å vise fram bilder. Fabelaktig. Og du trenger ikke være tilstede selv, dette kan gjøres uhyre elegant ved hjelp av egne apps eller innenfor eksisterende, som Flickr. Rent teknisk er det fint mulig å selge bilder gjennom denne plattformen, det gjenstår å se om det duger som forretningsmodell. Uansett kan det lages lekre portfolioer som gir deg berømmelse og penger. Kanskje.

Igjen: Flash mangler. Det betyr at man som fotograf med Flash-side enten må droppe iPad som plattform eller tilpasse seg. Det finnes alternativ teknologi for det meste, og jeg regner med at programvareutviklere vil lage verktøy for dem som trenger tida til å fotografere.

Arkivere
16-64 GB er ikke mye til lagringsplass. Men med et bildearkiv i nettskyen kan du selvsagt gjøre det samme som på din vanlige arbeidsmaskin, som å laste opp, tekste og kategorisere bildene.

Konklusjon:
Som arbeidsverktøy vil jeg si at iPad har stort potensiale, men fortsatt er det mange biter som mangler i puslespillet. Heldigvis er mye av dette basert på software, som helt sikkert vil dukke opp. Da kan iPad bli et nyttig verktøy å bruke i felt.

Det mest spennende akkurat nå synes jeg er kunnskapstilgangen og mulighetene for presentasjon og eventuelt salg av bilder. Her vil iPad gjøre en forskjell fra første dag.

Spørsmålet nå er hva vi kan vente av programvare, og hvilken gjennomslagskraft iPad får generelt i markedet.


Posted

in

by

Tags:

Comments

7 responses to “iPad for fotografer”

 1. movito Avatar

  Takk for en fin redegjørelse rundt iPad som fotoverktøy. Selv om selve ipædden ikke støtter multitasking kan den være et av verktøyene du multitasker med. Frog Design omtaler den som et verktøy for "casual computing" (http://designmind.frogdesign.com/blog/the-ipad-fi

  Det blir spennende å se hvor godt et verktøy laget for å forbruke medier, fungerer som produksjonsverktøy.
  Men, pokker ta, en USB-inngang kunne de da ha spandert på oss.

 2. Vincent Hasselgård Avatar

  Ventet på at noen skulle komme med dette blogginnlegget 🙂 Jeg er også spent på apps til fotoredigering og mulighet for direkte opplasting osv, men tror nok at største fordelen er å bruke den som planlegger, notatblokk, til boklesning og selvfølgelig nettsurfing. Den må være glimrende til å lese morgennyhetene eller de siste blogginnleggene på bussen eller hjemme i sofaen. E-post ser også fantastisk ut. Flash er uansett ikke en god plattform for å lage portfolio/nettsider, det som er synd er at man ikke får sett på Vimeo og annen flashbasert video. Men med HTML5 går vel dette i glemmeboka etterhvert?

 3. Marina Avatar
  Marina

  Jeg ser du har kommet til samme konklusjon jeg har: iPad har mye potensiale, men det kommer til å ta litt tid å realisere.
  Jeg liker formatet, men ville nok foretrukket noe litt mer datamaskinlignende, med normal USB-tilgang og mulighet til å koble den til et vanlig nettverk uten å bruke iTunes. Men som du sier, de fleste av de virkelige manglene kan rettes opp med software, og det kommer nok med litt tid.

 4. […] for meg, som fotograf, men det slipper jeg. @Urke har nemlig allerede skrevet en flott artikkel på Gigapix om iPad for fotografer. Anbefalt lesing for interesserte! 0 people like this post. Like  […]

 5. Didrik Sæther Avatar

  Bra utredning rundt iPad som arbeidsverktøy for en fotograf. Jeg ser mulighetene og jeg slutter ikke å forbløffe meg over potensialet denne lille plata har, alle har idéer om hva den kan brukes til.

  Bare for å kverulere litt: Jeg er helt enig i at iPad vil være en fabelaktig plattform for å vise fram bilder, men hvorfor rakke ned på iPad sin mangel på flash for en fotograf med flash-side?
  Det er her HTML5 kommer til å gjøre det største fremskrittet, foto/video/audio/animasjon helt uten plugins og alle mulige forskjellige avspillere.

  1. Eirik U. Avatar

   Enig, HTML5 blir stort og viktig framover. Som fotograf må jeg selvsagt tilpasse meg, og jeg gleder meg til å utforske de nye mulighetene. Ulempen er knyttet til alt det eksisterende innholdet som blir usynlig på iPad.

 6. […] for meg, som fotograf, men det slipper jeg. @Urke har nemlig allerede skrevet en flott artikkel på Gigapix om iPad for fotografer. Anbefalt lesing for […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *