Alle dingser på 4G

Få opp farta!

lanserte nylig et av verdens første 4G-nett i Oslo. 4G (eller egentlig ) er et mobilt datanett med hastigheter opp mot 100 Mbps, i praksis gjerne 15-20 Mbps. Det er fortsatt veldig mye raskere enn både 3G og såkalt super-3G.

Problemet: Ingen mobiler på markedet har 4G.

Det finnes kun en såkalt USB-dongel, og den funker bare på Windows. Så hva gjør jeg som bruker Mac og har masse dingser som har lyst å komme på internett?

Mange av dingsene mine har Wifi, blant annet:
– iPhone
– Speilreflekskameraene via trådløsenheter (WFT)
– Kompaktkameraene gjennom Eye-fi (minnekort med wi-fi)
– MacBook Pro
– Toshiba TG01

Alle disse kommer seg på internett hvis de kobler seg på en basestasjon med nett. Altså trenger jeg en slik basestasjon! Og gjerne batteridrevet, om det skal være noe stort poeng. For hjemme har jeg jo trådløst bredbånd uansett.

Det finnes allerede en del batteridrevne bokser som kan fungere som transportabel basestasjon, og i dag lanserte Netcom sin . En annen versjon er fra . Det er også fint mulig å lage en basestasjon med Dessverre er det så langt jeg kan se ingen som støtter 4G-dongelen fra Netcom. Batteritiden er også noe begrenset, ca 4 timer for MiniRuter.

Løsningen min ble faktisk å bruke en egen netbook til formålet, nærmere bestemt en . Den har batteri til å kjøre i opptil 14 timer! I praksis har jeg ikke testet brukstid som aktiv hotspot, rett og slett fordi batteriet ikke er oppbrukt ennå.

Maskinen funker med Windows 7, som jeg trenger for å opprette en basestasjon. Til det bruker jeg gratisprogrammet . Dermed plugger jeg 4G-modemet inn i Eee´en, kjører igang Connectify og vips: Min personlige, bærbare 4G-hotspot. Som varer en hel arbeidsdag og får plass i ytterlomma på sekken min.

OBS: Merk at Connectify ikke fungerer med Windows 7 Starter, som følger med de minste netbook-modellene. Den må oppgraderes til feks Home Premium.

En Eee er selvsagt større og tyngre enn en dedikert hotspot. Den åpenbare fordelen er at den også er en fullverdig laptop, samtidig som batteritiden altså er bedre. Tastaturet 港股开户 er blitt mye mer behagelig siden de første modellene, og er fint mulig å jobbe normalt på. Men fordi den er så liten får jeg fint plass til en 17″ MacBook Pro i sekken også.

4G-dekningen fra Netcom er foreløpig begrenset til Oslo. Store deler av byen er dekket, men langt fra hele. Blant annet mangler det dekning på T-banestasjonene i sentrum. Se (velg “DATA” og “4G”).

Telenor har foreløpig ikke åpnet 4G, det siste jeg hørte var .

Netcom 4G virker altså foreløpig kun på Windows, men det loves en Mac-versjon etter hvert. Det er fint mulig å komme på nett via virtuelle maskiner som Parallels eller Fusion, noe jeg har testet med hell. Jeg hadde problemer med å dele nettforbindelsen mellom virtuell maskin og Mac OS, men ting tyder på at det skal være mulig.

Planen min er selvsagt å bruke dette til foto. Med 4G kan jeg sende bilder og video lynraskt fra felt, til og med rett fra kameraet med såkalte trådløssendere (WFT). Dessuten er det alltid en fordel med rask datalinje når jeg jobber mye utenfor kontoret.

Videoen under viser hvordan en egen 4G-hotspot funker hos Sprint 4G. I praksis gjør man det samme med mitt oppsett, bare med Eee´en som basestasjon.

Hva ville du brukt 4G til?


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Alle dingser på 4G”

  1. Paal Harald Avatar

    Høres ut som du har funnet en smart løsning på dette, selv om det virker en smule tungvindt også. Det er alltid praktisk med en pc til back up, og god batterikapasitet som du beskriver gjør muligheten til å være på nett over lengre tid. Men det høres også ganske slitsomt å bære rundt på en ekstra pc for å holde seg på nett, så får håpe det kommer en mer praktisk løsning som gjør sekken litt lettere! (Optikk er jo ikke akkurat lett av vekt heller)

    Skjønner nå hvorfor du lurte på om det var muligheter for å lukke skjermen uten at pcen går i dvalemodus med win 7 😉 Spennende å lese om arbeidsflyt for fotografer, og hvordan optimalisere arbeidsdagen. Stå på Urke 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *