10 grunner til å oppgradere

Til Canon EOS 5D Mark III.

Canon rystet både foto- og videomiljøene med sin 5D Mark II som ble lansert for 3,5 år siden. Svært god bildekvalitet og til da usette videomuligheter har gjort kameraet til en større suksess enn noen kunne ane. Dermed ble også forventningene svært høye til oppfølgeren 5D Mark III som nå begynner å komme i butikkene. De som forventet en ny revolusjon ble nok litt skuffet. Men etter noen dager med kameraet kan jeg konstatere at Canon har gjort en rekke meget sterke forbedringer på det allerede fenomenale kameraet. Så derfor:

Her er ti grunner til å oppgradere fra mark II til mark III:

1. Kamerahuset er mer robust
I tillegg til å sitte mye bedre i hånda, er det forbedret beskyttelse mot støt, støv og vann. Jeg vet om en og annen Mark II som måtte gi tapt for regnværet, så dette er en velkommen forbedring.

2. Både CF- og SD-kortplass
Fra å ha kun CF-kortplass har 5D Mark III fått en ekstra slot for SD-kort, slik 1D-serien har hatt en god stund allerede (dog ikke på 1D X). Dette åpner for en rekke fine muligheter i arbeidsflyten, som å lagre raw-filer på det ene kortet og jpeg på det andre. Eller ha det andre som backup. Minst like spennende er støtten for Eye-fi, et minnekort med innebygd trådløssender. Med Eye-fi kan fotografer på en rimelig måte sende bilder rett fra kameraet til mobilen, web, sosiale medier eller hvor som helst ellers på nettet. Dette åpner for helt nye muligheter for de fleste fotografer, og bør veie tungt for mange.

3. Kameraet tar nå 6 bilder i sekundet
Det er 50% raskere enn forgjengeren, og gjør det lettere å fange de riktige øyeblikkene når ting går fort.

4. Bedre autofokus
Sammen med raskere skuddtakt gjør et svært forbedret AF-system at dette kan duge fint som sportskamera, i motsetning til forgjengeren. Det kan også fange all mulig annen bevegelse, som fugler i flukt og biler i fart. AF-systemet er det aller nyeste og beste fra Canon, også funnet i det kommende flaggskipet 1D X. Fra gamle 5D Mark II er dette en vesentlig forbedring.

5. Mindre støy ved høy ISO
Nå har jeg ikke rukket å gjøre noen grundige tester, men mine foreløpige erfaringer er i samsvar med det som hevdes andre steder: Mark III tåler 1-2 trinn høyere ISO-verdier enn Mark II. I praksis betyr det at 12800 ISO kan brukes til ganske normal avisbruk, uten sjenerende støy. Dette betyr mye for dem som ofte tar bilder i dårlig belysning. En kan også spare penger ved å kjøpe mindre lyssterk optikk. Mark III har støtte for automatisk støyreduksjon ved høy ISO.

6. Intern raw-prosessering
Nå er det mulig å “framkalle” raw-filer rett i kameraet. I praksis kan du hente opp et bilde på kameraskjermen, gjøre enkle raw-justeringer som hvitbalanse og eksponering, og lagre som en ny jpeg-fil. Dette er genialt for dem som sender bilder rett fra felt til redaksjon, mobil, web eller sosiale medier. Til gjengjeld helt ubrukelig for de som har tid til å flikke og justere bildene på datamaskinen.

7. Forbedret video
Det er gjort mange forbedringer på videofunksjonene siden forgjengeren, som tross alt var pionér på området for 3,5 år siden. Blant nyhetene er egen opptaksknapp (som på 7D), tidskode, utvidet formatstøtte, anti-moiré, klippefunksjon og støtte for opptak på 29 minutter og 59 sekunder. For dem som er opptatt av videofunksjonene er dette en vesentlig oppgradering.

8. Forbedret lyd
Nå får vi endelig egen headset-utgang! Så enkelt og selvsagt, men først nå implementert. Nå kan du altså høre lyden mens du tar opp.

9. Stillemodus
Det er ikke moro å ødelegge de vakre øyeblikkene med et mekanisk KA-KLIKK. Nå kan du sette kameraet i stille-modus, som gir en behagelig lav lyd når du tar bilder. Til gjengjeld blir det litt lavere hastighet i serieopptak.

10. De små detaljene
5D Mark III har fått en rekke små forbedringer som i sum er verdt å sette pris på. Større og klarere skjerm, digital objektivoptimaliserer, dobbel playback, forbedret søker, mer robust lukker, en ekstra megapiksel, 7-frame bracketing, HDR, auto-støyreduksjon, CA-korrigering, custom modes, bedre lysmåler, auto lighting optimizer, støtte for nytt blitz-system 600EX-RT og støtte for ekstern GPS.

Er det så noen grunner til å ikke oppgradere? Det måtte i så fall være prisen, som nesten er det dobbelte av 3,5 år gamle 5D Mark II (men omtrent lik lanseringspris). Det er hva som må veies mot de 10 punktene over.

Wifi-senderen:
Jeg skjønner ikke hva Canon kan ha tenkt da de lagde den nye trådløssenderen . Formen på senderen er nå tilbake til hva den var for åtte år siden – en stor klump som overhodet ikke passer til kamerahuset. En egen kabel kreves for å koble det til. Jeg hadde store forventninger til neste generasjon WFT, og exness må skuffet konstatere at Canon denne gangen har gått tilbake i tid. Mobilprodusentene klarer å legge trådløse funksjoner og mye mer inn i en liten chip, og kameraprodusentene må snart klare å gjøre det samme. Den gode nyheten er selvsagt at Mark III støtter Eye-fi, som til en viss grad gjør WFT overflødig.

Konklusjon:
Canon EOS 5D Mark III er en vesentlig oppgradering fra forgjengeren. Disse ti grunnene til oppgradering vil likevel ikke være gyldige for alle. Noen synes ikke video er interessant, andre har ikke behov å koble kameraet til internett. Derfor må dette vurderes mot egne behov, alternativene og selvsagt lommeboka.

Er Canon EOS 5D Mark III noe for deg?


Posted

in

by

Comments

One response to “10 grunner til å oppgradere”

  1. Jeanette Avatar
    Jeanette

    Takk for grundige utredning:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *