HTC One X

Jeg prøver det siste Android-råskinnet fra HTC..

For å understreke dette med det samme: Jeg har ikke peiling på Android. De siste årene har jeg jevnlig fått tafse på ulike modeller, men aldri helt funnet kjærligheten til det stadig mer utbredte mobil-operativsystemet fra Google. I stedet har jeg latt meg forføre av hittil fire ulike iPhone-modeller. Alt flyter fint og mulighetene med apps synes uendelige. Men trofastheten stikker ikke dypere enn at jeg straks vil bytte den dagen noe annet føles bedre.

Kan den dagen nå ha kommet?

I forrige uke ga Netcom meg plutselig sjansen til å få den nye toppmodellen HTC One X i hus. De stiller ingen krav til at jeg skal omtale dette på noe vis, og jeg er ikke engang kunde hos dem. Det jeg HAR lovet Netcom er å fortelle dem direkte hva jeg synes om mobilen og mulighetene. I alt 15 personer ble gitt denne muligheten gjennom bloggen deres. Jeg synes initiativet fra Netcom og HTC er spennende og bra, og vil dele mine erfaringer så godt jeg kan.

Dette blir ingen test i tradisjonell forstand. Det er mer en beskrivelse av mitt første møte med HTC One X og Android 4.0, fra en som bare sporadisk har vært borti HTC og Android tidligere. Det blir nødvendigvis mange inntrykk på én gang, og jeg skal nøye meg med å nevne noen innledende erfaringer i denne omgang.

Kort om HTC One X:

 • Ny toppmodell fra HTC, i salg fra 2. april
 • 4,7″ skjerm med 720p HD-oppløsning (312ppi)
 • 130g
 • Quad-core 1.5 GHz med ULP GeForce GPU
 • Akselerometer, gyro, avstandssensor, kompass
 • 32GB lagring, 1GB RAM
 • Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Denne mobilen er tett knyttet til nettskyen og sosiale medier. Det er heldigvis jeg også, noe som gjorde oppsettet kjapt og enkelt. Spesielt relevant her er selvsagt Google-kontoen, men også Dropbox kan være en helt sentral del av mobilen. Man kan velge å bruke Dropbox til det meste av lagring, inkludert fotoalbum og videoer. Til alt overmål fikk jeg 25 GB ekstra lagring til formålet, hurra! Alt jeg tar av bilder blir nå synkronisert automagisk, og kan hentes hvor enn jeg måtte være på nett. Jeg har også koblet mobilen til tjenester som Facebook, Twitter, Path, Evernote, Amazon Kindle og Wimp. Det kommer til stadighet små melodier jeg ikke skjønner hva betyr, men jeg antar det kan knyttes til meldinger på et eller annet nettverk. Etter hvert fant jeg også ut at Android har et “notification center” på samme måte som iOS.

Det finnes en egen funksjon for å flytte over kontaktdata fra eksisterende mobil via blåtann, men dette feilet på grunn av “manglende støtte” – selv om begge har blåtann 4.0. Kanskje et foreløpig problem, uansett velger jeg å synce via Google-kontoen på et senere tidspunkt.

Mobilen har ikke bare kodelås – den kan også åpnes med et spesifikt tafsemønster eller ansiktsgjenkjenning. Det siste er selvsagt veldig kult, og fungerer greit under normale lysforhold. Men jeg er litt skeptisk til om dette er sikkert nok. Er det ikke lett å manipulere?

Kjøp av apps går overraskende greit, med opplysninger Google allerede har lagret. Utvalget er det litt verre med. Sammenlignet med Apple App Store er det vanskelig å finne fram til de bra tingene, og jeg er usikker på om mye i det hele tatt finnes. For eksempel har jeg ikke funnet en fullgod app for bildebehandling med litt profesjonelle muligheter som curves, levels og IPTC-redigering. Jeg fant FX Photo Editor som den beste hittil, men den kan ikke behandle store bildefiler. En interessant app jeg fant som IKKE finnes for iPhone er DSLR Remote, som lar deg styre speilreflekser fra Canon. Stilig!

Android har jo flere muligheter til å lage apps koblet til profesjonelle kameraer, med sin mer åpne tilnærming til app-utvikling. Modeller som HTC One X har også fordeler som stor skjerm, USB-kontakt og rå datakraft. Likevel mangler det tilsynelatende proffe apps for foto.

Har du tips til mer avanserte foto-apps for Android? Tips meg i kommentarfeltet!

Tulleprogrammer for foto er det derimot nok av, og jeg skal ikke kimse av dem heller. I HTC One X kan du faktisk legge på tullefilter FØR du tar bildet – det vises rett på skjermen. Moro! Likevel foretrekker jeg alltid å ta et “vanlig” bilde først, så står jeg fritt til å velge og forandre filter senere.

For en iPhone-eier er det jo uvant å ha Flash-støtte på mobilen, men når sant skal sies er det ikke lenger savnet. HTML5 funker uansett mye bedre til alle normale formål, og det støttes av denne mobilen.

Stor skjerm!
Om selve fonen kan sies at skjermen er DIGER. 4,7 tommer er en god del mer enn de 3,5 tommene iPhone kan by på. Dette er både bra og dårlig.

En åpenbar fordel med stor skjerm er at det blir plass til mer på den. Filmer kan vises i HD (720p) i svært god kvalitet. Nettsider kan sees i full størrelse. E-bøker blir behagelige å lese, og en side har plass til dobbelt så mye tekst som en iPhone-skjerm. Fabelaktig!

Ulempe: Det er rett og slett ganske krevende å håndtere denne mobilen med én hånd, og til mange operasjoner må man rett og slett ta begge hender til hjelp. Ofte til noe så grunnleggende som å skrive inn tekst. Tross større flate er den både tynnere og lettere enn iPhone 4S, og kan helt fint bæres i lomma.

Jeg har til nå tenkt at det er ganske idiotisk med en skjerm du ikke rekker over med tommelen. Det blir noe veldig knotete og upraktisk. Men fordelene trekker sterkt i motsatt retning, og nå er jeg rett og slett ikke sikker på hva som er best. Superskjerm eller enkel bruk?

En erfaring med HTC’en er for øvrig at den virker ørlite mindre responsiv ved scrolling. iPhone oppleves alltid helt “flytende”, mens HTC’en tidvis hakker litt. Det skal ikke akkurat stå på datakraften, så jeg antar det skyldes andre ting. Eventuelt at mine fingre ikke er helt kalibrerte for Android.

Kamera
HTC One X har satset mye på å lage en god kameramobil. Dette skal være noe av det aller beste på markedet, ifølge HTC også bedre enn iPhone 4S. Begge er på 8 megapiksler i 4:3-format. HTC One X hevder at det også er 8 megapiksler i 16:9-format (som var satt opp som standard), men kalkulatoren min sier at 3264×1840 bare blir 6 megapiksler. Med andre ord er widescreen-formatet ikke større, men mindre enn 4:3. Verdt å notere seg.

Det er en rekke tekniske finesser på HTC-kameraet. Som fotograf setter jeg pris på manuelle valg for ISO, hvitbalanse, skarphet, metning, eksponering og kontrast. Hastigheten er imponerende, både oppstart og eksponering går raskere enn jeg er vant med fra et mobilkamera. Det er også mulighet for kjappe serieopptak. Kameraet støtter opptak av video i full HD (1080p30), og det er faktisk mulig å ta bilder i full oppløsning (6 megapiksler) mens videoen spilles inn. Smart! Blant andre snedige detaljer er ansiktsgjenkjenning og smilemodus. Objektivet er spesielt lyssterkt (f/2.0), som er nyttig i dårlig belysning.

Jeg har ikke gjort nok tester til å slå fast om HTC One X har bedre bildekvalitet enn iPhone 4S. Det kan andre nettsteder i mellomtiden gjøre med større grundighet. Foreløpig virker detaljer og støynivå relativt likt.

Men:

Et større problem er hvitbalansen, som flere ganger har slått helt feil ut. Varme motiver har plutselig fått iskalde farger. iPhone viser gjennomgående varmere og mer riktige farger under de samme forholdene. Nå har jeg altså ikke testet dette lenge nok til å konkludere, og motivene har vært utfordrende, men såpass mange hvitbalansefeil gir en viss grunn til bekymring. Dette er noe jeg skal teste mer. Uten raw-støtte kan en hvitbalansefeil ødelegge hele bildet.

Dette er mine foreløpige inntrykk. Det er ingen grunn til å konkludere med noe som helst ennå, men hittil synes jeg HTC One X er et meget spennende bekjentskap. De neste dagene håper jeg å bli tipset om flere gode apps, og generelt lære mye mer om Android.

Hvilken mobil ville du valgt – iPhone 4S eller HTC One X?


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 responses to “HTC One X”

 1. ehaagenrud Avatar

  Hei,nnDu fu00e5r jo Photoshop Express til Android, selv om jeg mistenker at kanskje Touchup Pro er mer hva du ser etter…nPhotoshop Express: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.psmobilenTouchup Pro: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.esdot.PhotoTouchupPronn:)n

 2. Morten Prom Avatar

  Fin artikkel Eirik, morsomt u00e5 se ditt syn pu00e5 Android fra en iBrukers side. HTC One X er ikke en iPhone Killer, men endelig har jeg en Android telefon som har et kamera som faktisk kan brukes! Det kommer helt klart ikke i nu00e6rheten av mitt Canon S100, men det er bra nok til u00e5 kunne fange de hverdagshendelser som ellers ikke blir lagret…nnJeg er su00e5 langt veldig fornu00f8yd med HTC One X, kunne kanskje ha tenkt meg litt mer Pure Vanilla Android, men HTC Sense er ikke su00e5 verst…nnJeg brukeru00a0Photo Enhance Editor Pro til “pro” behandling:u00a0https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wheadon.photoenhanceprou00a0nnFor every day happy treatment bruker jeg “Magic Hour”. Har en haug med filtre som man kan viderebehandle. Man kan kun jobbe med 1×1 bilder, men det er egentlig et veldig fint online format:u00a0https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kiwiple.mhm

 3. Remi Mosand Avatar
  Remi Mosand

  Vignette er i mine øyne den beste fotoappen på Google Play. Men, det er ikke noe redigeringsverktøy som vel er det du er ute etter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *