Velkommen til Mars!

Fantastiske bilder fra vår nærmeste planet.

Panoramabildet over er satt sammen av NASA, og består av 817 bilder tatt av Mars-roveren Opportunity fra i fjor vinter og fram til mai i år. Sin femte vinter på Mars. Bildet er fargejustert av NASA.

I likhet med Hans Nyberg har jeg redigert og omgjort montasjen til et interaktivt 360-foto, slik at det nesten blir som å stå på Mars selv. Nesten. Jeg har begynt å legge inn litt informasjon i bildet, men har ikke helt identifisert alle delene av bildet ennå. Gi gjerne lyd hvis du har tillegg eller korrigeringer! Bildet kan sees på mobil og iPad, men foreløpig uten informasjon integrert i bildet.

Klikk på ikonet nede til høyre i bildet for fullskjermvisning (anbefales!)

Montasjen fra NASA er ikke veldig nøyaktig, og jeg har pusset litt på den for at bildet skal bli mer naturlig. Men spesielt på roveren er det tydelig at dette bildet er et lappeteppe. Kult er det likevel! Og spesielt er det beundringsverdig at NASA tilgjengeliggjør så utrolig mye materiale fra sine ekspedisjoner i rommet. Da blir det mulig for andre å videreforedle materialet, for eksempel til bildet over. Du kan se flere 360-bilder fra Mars hos Arounder.

Snart kan vi vente oss enda mer spektakulære bilder fra Mars. Curiosity har akkurat landet, med nytt kamerautstyr og nye muligheter. Allerede få minutter etter landingen kom de første, moderat imponerende bildene til jorda. Men vi kan forvente mye mer! Det er totalt 17 kameraer montert på Curiosity, de fleste av dem laget for navigasjon eller backup. Det finnes også en mast med to hovedkameraer, med henholdsvis 34 og 100mm brennvidde. Disse tar kvadratiske bilder på 1200 x 1200 piksler i farger. Det er teknisk mulig å lage 3D-bilder av dette, men noe upraktisk på grunn av de ulike brennviddene. Et 360-graders panoramabilde kan tas i løpet av en time – altså langt raskere enn halvåret bildet over er tatt på. Kameraet kan dessuten ta opp 720p video med 10 bilder/sek.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Mer info:
Teknisk informasjon om hovedkamerane
Råbildene som kommer fra Mars nå

Jeg gleder meg til å se mer fra Mars!


3D-bilde fra Curiosity. Foto: NASA/JPL-Caltech


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Velkommen til Mars!”

 1. Sungame Avatar

  Kult!

  Selv om Curiosity er den nyeste og hippeste roveren på Mars, leverer den gamle sliteren Opportunity fortsatt varene!

  Er dette forresten det samme panoramaet som ligger i bunnen av denne artikkelen: http://www.extremetech.com/extreme/134239-why-does-the-2-5-billion-curiosity-use-a-2-megapixel-camera?

 2. Eirik Helland Urke Avatar
  Eirik Helland Urke

  Takk! Det er samme bildematerialet som er brukt til bildet du refererer til, ja. Har gjort sammensetting og interaktivitet ørlite annerledes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *