Fullformat for folket

Jeg har kikket på Canon 6D, et rimelig kvalitetskamera med GPS og WIFI.

Den internasjonale fotomessen Photokina er såvidt i gang, og med det følger en lang rekke spennende produktlanseringer. 2012 er et fabelaktig år for fotogeeks som meg selv, der stadig nye modeller kombinerer høyere kvalitet med nye bruksområder. Og endelig, i dag, kommer også Canon med to modeller som lar deg sende bildene rett på nett. Canon 6D og kompaktkameraet S110. Jeg kommer tilbake til S110 senere.

Canon 6D er på mange måter en videreføring av den legendariske 5D Mark II som kom i 2008, med fullformat og nye videomuligheter. Selv om vi faktisk fikk 5D Mark III tidligere i år. 6D vil bli en langt billigere modell, uten å ta vekk veldig mange egenskaper fra 5D Mark III. 6D er også fullformat, omtrent like høy oppløsning og ISO-område, støv- og vannbeskyttet og med ny teknologi i alle ledd. I tillegg får vi altså GPS og Wifi innebygd, som det første speilreflekskameraet fra Canon.

Så hvor er pengene spart? Hastigheten er i hvert fall noe lavere, fra 4,5 bilder i sekundet mot 5D Mark III som har 6 bilder i sekundet. AF-systemet vet jeg foreløpig lite om, men det er klart at det er et annet system enn 5D Mark III og 1D X. Altså ikke samme hastighet. Nytt er muligheten til å fokusere i dårlig lys, helt ned til EV -3. Canon kaller det “Fullmånelys”.

Prisen vil bli relativt lav, rundt 17 000 kroner. Det betyr at langt flere mennesker får tilgang til den siste fullformatteknologien.

Selv er jeg spesielt fornøyd med at Canon endelig har fått trådløst internett og GPS innebygd. GPS har vi allerede på mobilbildene vi tar, og gjør det mulig å plassere bildene på kart og andre stedsbaserte tjenester og funksjoner. For speilrefleks har det hittil vært mulig å legge på GPS-koordinater via tilleggsutstyr, men for min del har arbeidsflyten blitt så omfattende at jeg har droppet det. Nå er det altså endelig innebygd, og kan inngå i den ordinære arbeidsflyten.

Wifi har også vært en selvfølge på mobiltelefonen, mens det på speilrefleks har vært nødvendig med tilleggsutstyr. Jeg har brukt slikt utstyr på EOS 1D-serien, 5D-serien og 7D. Funksjonen gjør det mulig å sende bilder til egen mobil for viderebehandling, teksting og publisering til alle digitale medier. 6D gjør det også mulig å sende bilder trådløst til egne lagringsenheter, laste opp på sosiale medier, skrive dem ut på printer eller på andre måter rett på nett.

På 6D kan du også fjernstyre kameraet via mobil eller laptop.

Markedet for foto- og videoprodukter er klart fallende i møtet med stadig mer avanserte mobilkameraer. Derfor er det selvsagt avgjørende og gledelig at Canon og de andre produsentene får utstyret sitt på nett.

OPPDATERT:

Med 6D kommer også en del nye trådløsmuligheter som ikke har vært tilgjengelig på speilrefleksmodellene før:

 • Overføring av bilder mellom kameraer (som støtter dette)
 • Overføring direkte til Facebook
 • Overføring direkte til printere som støtter “DPS over IP”
 • Overføring til Canon Image Gateway, med mulighet for å sende link på e-post, Facebook og Twitter.

Som 1D X og 5D Mark III er det også mulig å behandle raw-filene direkte i kameraet før sending, for eksempel ved å endre hvitbalanse og eksponering. Kameraet kan dessuten styres fra smarttelefon.

Video:
Canon 6D har i hovedsak de samme videomulighetene som Canon 1DX, inkludert mulighet for lavkomprimert ALL-I og tidskode. Mic-inngang, men ingen headset-utgang.

Minnekort:
Kun SD. Støtte for Eye-fi, selv om det synes overflødig med de nye WiFi/GPS-mulighetene.

Hovedpunkter Canon 6D:

 • 20,2 megapikslers fullformatsensor
 • Solid, lett konstruksjon
 • Maksimal ISO på 25600 (kan utvides til ISO 102400)
 • 11-punkts AF følsom ned til -3EV
 • GPS registrer hvor du befinner deg
 • Trådløs filoverføring og fjernkontroll
 • Full HD-video


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *