MacBook Pro Retina som arbeidsmaskin

cheap canada goose  our website  

Mine første erfaringer med 15″ MacBook Pro Retina.

Allerede i juni skrev jeg bloggposten 10 grunner til å kjøpe nye MacBook Pro.

Kort oppfrisking:

1) Den ser bedre ut
2) Den er raskere
3) Skarpere skjerm
4. Bedre til foto og video
5. USB 3.0
6. Dobbel Thunderbolt-port
7. HDMI-port
8. Den er lettere
9. SSD er standard
10. Mer minne
Se bloggposten for utfyllende kommentarer.

canada goose Jeg ble åpenbart godt overbevist av min egen argumentasjon. Etter å ha spart en stund kunne jeg for noen uker siden gå hjem med min helt egen 15″ MacBook Pro Retina. Jeg endte opp med følgende specs:

Firekjerners 2.6 GHz Intel Core i7
512 GB SSD
16GB RAM
NVIDIA GeForce GT 650M 1024 MB

Det var viktig for meg med mest mulig RAM, ettersom jeg ofte multitasker med tung programvare. Selv 8 GB har iblant vært for lite, og denne gangen doblet jeg til 16. Verdt å merke seg er at man ikke kan oppgradere RAM på de nye Retina-modellene. Heller ikke harddisken kan uten videre byttes ut, og det var med store kvaler jeg holdt meg til 512 i stedet for tilgjengelige 768 (gjennom spesialbestilling). Konklusjonen ble at jeg ønsker å benytte meg av de nye og raske eksterne grensesnittene og overføre media raskest mulig over på ekstern lagring.

canada goose Modellen jeg gikk fra var 2009 MacBook Pro 17″ / Core 2 duo 2.96 GHz / 8GB / 1T.

canada goose Forskjellen er tydelig. Mine første, enkle sammenligninger viste følgende forbedringer:
Eksportere video: 7x raskere
Raw-konvertering: 3x raskere
Bildeimport: 2x raskere

SSD-disk hjelper selvsagt en god del, mens hele maskinens ytelse kommer til sin rett når video skal behandles og eksporteres. At maskinen jobber sju ganger raskere på video er selvsagt en vesentlig fordel for alle som jobber med dette i felt og skal levere raskt.

Skjermen er vanvittig bra. Retina-opplevelsen er nesten umulig å forklare, annet enn at skjermen er sylskarp og uten synlige punkter. Jeg kan forsøke å illustrere ved å vise litt av fildialogen med og uten Retinaoppløsning, her noe forstørret:
(trykk på bildet for større versjon)

Dette får selvsagt den konsekvensen at alle andre skjermer virker håpløst pikslete. Det samme gjelder faktisk i enda større grad programmer som ikke støtter den nye oppløsningen. Fordi skjermen er så skarp, blir pikslingen enda tydeligere. Dette var situasjonen med Photoshop inntil i dag – en påfallende tydelig pikselering i bildene.

Dette ble fikset med den siste oppdateringen av Photoshop CS6. Nå er endelig alle brikkene på plass! MacBook Pro er en drømmemaskin å jobbe med. Tross noen bitte små ergrelser.

Øvrige betrakninger:

Batteritid:
Batteriet holder fortsatt langt kortere enn en arbeidsdag med intensivt arbeid. Snarere 3-4 timer. Men det er mulig å koble fra det største grafikk-kortet og ellers spare batteriet på ulike måter. Uansett: Ta med ekstra strøm.

Blank skjerm:
De nye Retina-maskinene kan ikke bestilles med matt skjerm, slik jeg har gjort med tidligere MacBook Pro-modeller. Den nye skjermen er “mellomblank”, et sted mellom blank og matt på de gamle maskinene. Ikke ulikt MacBook Air. Jeg har kommet til at det funker for meg, selv om det gir en god del refleksjon i dagslys.

Oppstart:
Jeg sliter litt med at maskinen henger når den våkner fra dvale. Har ikke løst problemet helt, men det har hjulpet litt med en egen kommando i Terminal.

Størrelsen:
Ah. Nesten et kilo lettere enn min gamle 17″!

Mangel på optisk stasjon:
Hva så?

Kortleser:
Mangler fortsatt en ny CF-kortleser som utnytter USB 3, står på bestillingslista. Bruker nå FireWire via Thunderbolt-utgangen. SD-kortleser er innebygd, praktisk til enkelte formål. Men jeg bruker altså mest CF.

Strømkabel:
Apple har nå byttet fra Magsafe til Magsafe 2, slik at jeg nå trenger adapter for å bruke mine gamle strømtilførsler. Ganske teit.

Pris:
Fortsatt dyrt. Mitt oppsett kostet 24 000 kroner.

Konklusjonen er kanskje ikke helt uventet: Dette er en helt rå arbeidsmaskin for foto og video, og anbefales på det sterkeste for deg som jobber med tunge programmer, trives med Mac og har pengene.


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 responses to “MacBook Pro Retina som arbeidsmaskin”

  1. Geir Avatar

    Interessant lesing. Jeg spør meg på tross av glødende kritikk hvor fortjenesten ligger hvis man skaffer seg denne versjonen. Er det reelle innsparinger i form av hastighet, eller er alle gevinstene i forhold til standard oppsett fremdeles på luksussegment-delen av aksen?

  2. Morten Prom Avatar

    Gratulerer. Får vel ta turen innom den nærmeste eplepusher og sjekke den der skjermen ut 🙂

  3. Martin Bekkelund Avatar

    Jeg sliter også med treg oppstart fra dvale, men det er også det eneste som skiller den negativt fra tidligere Mac-er jeg har hatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *