En effektiv bedrift

our website  cheap canada goose  

canada goose 4g-bred

 

Slik driver jeg en veldig liten bedrift så effektivt som mulig.

For tiden deler jeg arbeidstiden min mellom to bedrifter, hvorav Gigapix AS er mitt eget firma. En bedrift som drives på deltid har de samme grunnleggende kravene til administrasjon, utstyr og markedsføring, samtidig som det blir ekstra viktig å bruke den begrensede arbeidstiden til bedriftens hovedvirke – core business. Så hva gjør man?

Jeg har funnet noen rutiner som tar bort hverdagsbekymringene og lar meg fokusere på det jeg egentlig kan og ønsker å drive med. Det er ikke regnskap, for å si det sånn.

Min bedrift handler om foto, multimedia og interaktivitet. Det er et fullverdig norsk aksjeselskap, med meg selv som eneste ansatt. Din (drømme)bedrift handler sikkert om noe helt annet, men de aller fleste kan kutte ned på dyr administrasjon og gjøre mer av det som er gøy og lønnsomt.

Ved å bruke nettskyen og smarte løsninger er det mulig å oppnå stor grad av fleksibilitet, likviditet – og nattesøvn. Dette er tiltakene jeg har gjennomført:

1) Oppstart
Da jeg startet nytt AS var kravet til egenkapital 100 000 kroner (nå: 30 000). Jeg fikk verdisatt fotoustyret mitt, og la det inn som egenkapital ved oppstart. Dermed kunne jeg starte opp norsk AS uten en haug med kontanter fra dag én, og jeg er nå lønnsmottaker i mitt eget selskap.

2) Kontor
Hjemmekontor. Som regel er jeg uansett ute i felt, og ellers tar jeg gjerne med meg laptop-en ut på “cafékontoret”. Alle arbeidsdokumentene mine er tilgjengelige i nettskyen, og jeg tar med strøm og bredbånd selv.

3) Bil.
Som medlem av Bilkollektivet har jeg alltid tilgjengelig bil når jeg trenger det, uten å påføre selskapet store faste utgifter. Det koster 750 kroner i året, fra 180kr i døgnet for leiebil og 2,80 pr km. Dermed koster bilholdet null og niks på dagene jeg ikke faktisk har et oppdrag som krever bilkjøring. Og da dekker jo oppdraget kjøreutgiftene. Bilene er tilgjengelige over hele Oslo, aldri mer enn ti minutter unna.

4) Regnskap
Dette er jeg ikke så veldig flink til, så jeg bruker Netledger som eksternt regnskapsbyrå. De er tålmodige med meg, er veldig flinke og gir meg en fast og relativt lav månedspris. Dette er min “økonomiavdeling” i nettskyen.

canada goose 5) Fakturering
Her bruker jeg Sendregning, et webbasert system som er svært enkelt og effektivt. Jeg har satt opp KID-avtale med banken, slik at jeg enkelt holder styr på når kundene har betalt (eller ikke betalt). Har også enkel inkassohåndtering. Systemet koster ingenting uten at jeg sender ut en faktura, og påvirker derfor ikke likviditeten.

6) Programvare
Adobe Creative Suite koster 22 500 kroner, og enda mer når det skal oppgraderes. I stedet bruker jeg abonnementstjenesten Adobe Creative Cloud, som gir meg den samme programvaren og litt til for 240 kroner i måneden. Alltid oppdatert med nye versjoner. For øvrig bruker jeg primært skytjenester som Evernote, Dropbox og Google Docs til dokumenthåndtering.

7) Webhosting
Jeg bruker Dreamhost virtual private server, som kan skaleres etter behov. Der skalerer jeg opp når jeg får høy trafikk, og ned på hverdagene. Dermed betaler jeg ikke for høyere kapasitet enn jeg trenger.

canada goose 8) Lagring
Dropbox og Evernote holder styr på det meste av dokumenter, unntatt de tunge mediafilene. Det kan være gratis, men jeg betaler litt for økt lagringsplass (og fordi de fortjener det). Dette gjør også at jeg kan jobbe med filene når jeg er ute i felt, på cafékontoret eller på mobilen i ledige stunder.

9) Markedsføring
Jeg har for tiden ingen betalt markedsføring, men får kundene mine primært gjennom sosiale medier, kontakter og gjenkjøp. Over tid viser det seg å være både lønnsomt og effektivt med fornøyde kunder som stadig kommer tilbake.

10) Kunnskap
Å jobbe med interaktive tjenester krever hyppig oppdatering av egen kunnskap. Jeg bruker spesielt Lynda.com til å lære om programvare, og ellers bruker jeg nettet hver dag til å holde meg oppdatert på relevant teknologi og nye ideer. Dette gjør jeg primært på egen fritid, som er fordelen med å ha hobbyen som jobb!

11) Utstyr
Som fotograf er det selvsagt vanskelig å komme utenom selve fotoutstyret, og det er her mine største kostnader ligger. Spesielt siden jeg er opptatt av å ha det beste og mest oppdaterte utstyret. Men jeg forsøker å utsette innkjøpene til jeg har oppdrag som finansierer det, slik at jeg ikke tar opp lån for utstyrskjøp. Jeg har også mange kontakter som gjør det mulig å låne utstyr ved spesielle behov.

Dette er rutiner som skalerer svært bra. Jeg trenger bare et par timers fakturert arbeidstid for å dekke alle de faste utgiftene til administrasjon hver måned. Dermed kan jeg bruke de resterende inntektene på utstyr, videreutvikling og min ene ansatt. Kort sagt – gjøre en best mulig jobb for kundene mine.

Smart?


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 responses to “En effektiv bedrift”

 1. geir sand nilsen Avatar

  Bra oppsett. Var noen tips her.
  Takk for at du deler!

 2. Aina Kristiansen Avatar

  Takk for masse nyttig informasjon og tydelig oversikt, Eirik. Jeg bruker veldig mange av de samme løsningene som du gjør, men det er godt å se at jeg sannsynligvis ikke er helt på villspor med de tingene jeg over tid har funnet ut at funker for meg og min bedrift.

  Så godt å høre at du kunne få verdisatt fotoutstyr for å ta det med inn i bedriften ved oppstart. Det hadde jeg ikke tenkt på, men det gjør det helt klart mer aktuelt å starte AS (har enkeltpersonforetak nå), særlig nå som kravet til egenkapital ved oppstart nå er såpass lavt. Strålende tips, rett og slett!

  Hører veldig gjerne mer om hvordan du bruker Evernote, da jeg aldri helt har fått dreisen på akkurat det. Bruker dog Dropbox, Google Doc og faktisk også Netledger. Nettfaktura.net fungerer fint til fakturering, forresten, dersom noen vil ha alternativer til Sendregning.

  Takk igjen!

 3. Roy Bjørnesset Avatar

  Takk for fine tips. Bruker mange av de samme tjenestene selv i privatlivet. Og prøver å utvikle meg med disse tjenestene jeg har til rådighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *