Er dette noen kunst?

Mange spør meg om hvor vanskelig det er å lage panorama- og gigapikselbilder. Enkelte mener de bør kunne fikse det samme på fem minutter med et dataprogram, mens andre tenker at dette må være noe tett opptil magi.

Her på Gigapix.no skal vi dele mye god kunnskap om slike bilder. Men hvor enkelt eller vanskelig er det egentlig å komme igang?

De fire bildene øverst i artikkelen tok jeg med et 8mm fisheye-objektiv, foran den Orange Scene på Roskilde. Foran meg spilte Neil Young, bak meg sto 50 000 fans. Jeg strakte kameraet over hodet og tok ett bilde i hver himmelretning.

Noen timer seinere var bildene sydd sammen til et roterende bilde på 360 grader.

Da hadde jeg behandlet og eksportert raw-filene i Aperture, sydd dem sammen til et spherisk bilde i Autopano Pro, fjernet “spøkelser” i Photoshop, laget seks terningsider i Realviz Stitcher, retusjert himmelen og meg selv i Photoshop, sydd bildene sammen til et spherisk bilde igjen, justert og skarpet opp i Photoshop før det ble gjort om til en Flash-fil ved hjelp av Pano2VR og til slutt lastet opp til serveren med Ftp.

Et par timers jobb, som krever en god del software og øvelse.

Man trenger ikke nødvendigvis noe spesialutstyr for å lage 360-gradersbilder. Andreas H. Lunde i ABC Nyheter var nylig i Gaza, og befant seg på et tidspunkt i en nedbombet landsby. Da fant han fram speilreflekskameraet sitt (en Canon 40D) med en god vidvinkel (20mm), tok 19 bilder rundt seg med kameraet på høykant og sydde det sammen til bildet i denne artikkelen. Du kan navigere bildet i alle himmelretninger, og får et helt spesielt inntrykk av hvordan det må ha vært å stå der.

walledsfdDet finnes egne roboter som tar bildene for deg, og veldig enkle systemer for å lage lavkvalitets 360-bilder på få minutter (populært hos boligfotografer). Et spesialobjektiv lar deg til og med ta 360-gradersbilder med bare én eksponering.

Gigapikselbilder er laget etter noenlunde de samme prinsippene som 360-panoramaer, ofte ved hjelp av den samme programvaren. Forskjellen er at man bruker teleobjektiv, og ikke nødvendigvis dekker en hel sirkel. Typisk kan et gigapikselbilde bestå av 3-400 sammensatte fotografier. Eller mange flere. Det kan ta en kveld å sy sammen, eller det kan ta dager og uker. Flere bilder betyr mye større krav til datakraft og tålmodighet. På Gigapix.no bruker jeg betegnelsen gigapikselbilder også på bilder som har lavere oppløsning enn 1 gigapiksel (1000 megapiksler).

Det er gjerne der man bør begynne.

Du kan gjøre en helt enkel øvelse allerede nå: Finn fram mobilen, gå ut og ta f.eks 20 overlappende bilder. Hvert bilde må dekke det forrige med ca en tredjedel. Etterpå syr du det sammen ved hjelp av programmet Autostitch. Sjekk resultatet, og bli gira!

newthpano

Det var nettopp dette Eirik Newth gjorde med bildet over, tatt fra Ekeberg i Oslo. Han har tatt flere slike bilder med sin E61i mobiltelefon, gjerne 20-30 enkeltbilder for hvert panoramabilde. Det blir ikke bare et skikkelig stort bilde, Newth forteller at det også gjør underverker for den generelle bildekvaliteten. Panoramabildet fra Ekeberg er tilgjengelig på Flickr med CC-lisens.

Kort fortalt kan alle med interesse og et visst pågangsmot lage både 360-bilder og gikapikselbilder med flott kvalitet. Du velger selv hvor avansert eller stort det trenger å være.

Og sitter du fast, finner du hjelpen her. Lykke til!


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

5 responses to “Er dette noen kunst?”

 1. […] til urke for inspirasjon. Leave a […]

 2. Michael Avatar
  Michael

  Hei.
  Jeg har planer om å lære meg å lage roterende 360-graders panoramabilder. Jeg har vært så heldig at skolen jeg går på har kjøpt lisenser til både Pano2vr, AutopanoPro og Realviz Stitcher. Har du noen tutorials eller noe som kan vise prosessen med disse programmene fra start til slutt?

  1. Eirik H. Urke Avatar
   Eirik H. Urke

   Hvilken veldig kule skole går du på, som har slike lisenser?

   Det ligger en del tutorials hos Autopano:
   http://www.autopano.net/wiki/action/view/Main_Page

   Legger opp til å spre god kunnskap om dette på Gigapix.no også, og vil gjerne ha tips om hva som konkret ønskes. Vil uansett lage et opplegg, og antakelig lage en wiki slik at også andre kan bidra.

   Blir spennende å se hva du får til!

   1. Michael Avatar
    Michael

    takk! skal sjekke ut der. Ganske så fet side det her, gleder meg til å prøve selv!

 3. weliked_Fantausch Avatar

  Hier ku00f6nnen Sie einfach und schnell atemberaubende Grundrisse erstellen. Es ist das perfekte Tool, nwenn Sie Ihr Heim umgestalten oder renovieren oder Sie npotenziellen Ku00e4ufern eine einzigartige und interaktive Pru00e4sentation Ihrer Immobilie bieten mu00f6chten. nhttp://www.panoramamaker.denu00a0u00a0u00a0 http://www.verlosen24.denu00a0u00a0u00a0 http://www.bundesligawette.denu00a0u00a0u00a0 http://www.sachsmarketing.denu00a0u00a0u00a0 http://www.panoramamaker.denhttp://www.weliked.denhttp://www.facebook.com/weliked.denhttp://www.grundrissmaker.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *