Gigantisk telezoom!

Dette er mine første erfaringer med , et 16 kilo tungt objektiv til 190 000 kroner.

Sigmaen er det mest lyssterke 500mm-objektivet som finnes i normalt salg, samtidig som det altså er en zoom. Det er ikke uten grunn folk stopper opp på gata og tar bilder når vi rigger det opp, størrelsen gjør inntrykk.

Objektivet lånte jeg av , som normalt har det til utstilling i Møllergata i Oslo. Sammen med objektivet lånte jeg en , som kom på markedet denne måneden.

Dette er noen løse inntrykk etter å prøvd objektivet en veldig kort stund, erfaringene skal tas med videre til et senere prosjekt.

Sigma 200-500mm f/2.8 er et blytungt objektiv, ca 16 kilo. Det følger med en solid bærereim, men du skal ikke bære objektivet veldig langt før du kjenner det på kroppen. Altså fullstendig uegnet for ferie- og fritidsbruk. Det 外汇交易平台 vil normalt kreves et stativ med tre bein for å håndtere objektivet, og vi valgte et videohode for å kunne bevege objektivet mest mulig fritt. Likevel vil det kreves trening og til dels særegne teknikker for at dette skal flyte greit.

Både fokus og zoom er motorisert, selv ved manuell bruk. Derfor krever også objektivet et eget batteri for å kunne brukes. Det funker rimelig greit, selv om jeg merker en del etterslep.

Fokushastigheten er akseptabel, og normal følgefokus ser etter noen enkle tester ut til å fungere bra. Men hvis fokuset først faller ut er det gjerne problematisk å finne tilbake. Som med flere andre superteler kan en velge å kun fokusere innen kortere lengdeskalaer. Fra 5 meter, 10 meter eller hele skalaen. Nærgrensen er på imponerende 1,5 meter.

Et eget display viser valgt brennvidde og avstand til motivet. Det finnes en egen dedikert 2x telekonverter som vil gjøre dette til en 400-1000mm f/5.6, uten at jeg fikk prøvd dette.

Mine kjappe eksponeringer tyder på meget god og skarp optisk kvalitet, uten at jeg har gjort noen grundig sammenligning med annen optikk.

Kort sagt er dette et spektakulært objektiv, som har sine naturlige begrensinger i vekt og håndterbarhet. Med andre ord er dette optikk for spesielle behov og tykke lommebøker.

OPPDATERING: Som finnes det større objektiver enn dette, feks Men jeg antar Sigmaen er den største i normalt butikksalg.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Gigantisk telezoom!”

  1. John Myrstad Avatar
    John Myrstad

    Passer bra i ryggsekken på gigapixel tur den der 😉

  2. Per Ervland Avatar

    kunne vært spennende å sett ett gigapixelbilde tatt med 500 mm og crop 1,6… hmm lurer på hvor mange pixler det hadde blitt 🙂 Noen som gidder regne dette ut? Eller hvis man skal ta den helt ut og kanskje brukt den utrolige 1200 mm linsa til canon. http://www.bhphotovideo.com/c/product/800622963-U

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *