Spennende Nikon-proff

Dette er de viktigste nyhetene for nettfotografer.

Nikon D3s ble lansert i går, to år etter at D3 kom og nærmest sjokkerte fotopressen med sin sensasjonelle ytelse. Også denne gangen har Nikon ofret høy oppløsning for å oppnå bedre lysfølsomhet, en prioritering mange reportasjefotografer vet å sette pris på.

102400 ISO er rett og slett hinsides hva som hittil har vært mulig. Det er likevel lite poeng i å regne med dette til vanlig bruk, vi kan forvente godt synlig støy. Den viktigste forskjellen er at 6400 ISO nærmest kan brukes til hverdags, mens 12800 ISO kan brukes hvis det trengs (dette basert på tilgjengelig informasjon og erfaring, jeg har ikke selv testet dette kameraet).

Nikon D3s er et fullformatkamera som tar 9 bilder i sekundet med 12,1 megapiksel, økende til 11 bilder i sekundet ved DX-utsnitt.

Det er ingen overraskelse at den nye Nikon-proffen har videofunksjon, eller at de valgte 720p-formatet. Dette er trygge valg, og i normal arbeidsflyt ofte mer praktisk enn 1080p som Canon har valgt. Men det beste ville selvsagt være å kunne velge format etter behov.

Kameraet har stereo-kontakt (minijack) for ekstern mikrofon.

Nikon har lagt inn mulighet for å kutte videoklipp i kameraet, og dessuten hente ut jpg-bilder direkte fra filmklippet. Dette gir rom for en effektiv nettarbeidsflyt, ettersom det tillater å sende både video og stillbilder rått og raskt hjem til redaksjonen. Et 1080p-format ville selvsagt gitt mer å hente på stillbildene (men tyngre filer på videoene).

Det er mulig å behandle raw-filer rett i kameraet. Dette vil begrense behovet for å ta opp både jpeg/raw, samtidig som en kan sende bedre bilder fra felt uten laptop-behandling først.

To minnekortplasser har vist seg praktisk, nå kan en også velge å legge videofilene på et eget kort. Andre muligheter er backup, skille jpeg/raw, dobbel kapasitet eller kopiere utvalgte bilder til det andre kortet.

Det er ikke lansert noen ny wifi-enhet til D3s, den støtter WT4 som ble lansert i 2007. Her er det fortsatt mye å hente.

Jeg synes Nikon gjør veldig mye riktig med D3-serien. De fokuserer på praktisk reportasjebruk, både med høy ytelse og praktiske funksjoner. Spenningen nå ligger selvsagt i hva Canon vil 外汇交易平台 svare med. Tiden for et nytt proffkamera er overmoden, og mange mener det vil bli lansert allerede denne måneden. Det ferske 7D-kameraet vil nok gi gode indikasjoner på hva vi kan forvente oss.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *