På tide å gå trådløs

Prøver Eye-fi og andre trådløsteknikker.

Jeg er opptatt av å stadig finne mer effektive måter å levere bilder på, noe jeg har .

Allerede har jeg funnet teknikker for å sende merkede bilder umiddelbart, men fikk hardware-problemer da jeg . Derfor har jeg nå bestilt ny hardware fra England, en mobiltelefon med Windows Mobile. Til forskjell fra min gamle har den rask prosessor, mye minne, GPS, innebygget USB host, siste WinMo-versjon og ikke minst egen 3G-tilknytning. Toshi, som den skal hete, er akkurat nå i tollen. Satser på å ha den i hus tidlig neste uke.

har jeg allerede lekt med i noen dager. Det er noe så småfantastisk som et minnekort med innebygd Wifi-sender! Etter et enkelt oppsett kan den koble seg til nærmeste basestasjon og sende bilder direkte fra kameraet til selvvalgt sted på nettet. Enten alle bilder eller de man måtte velge.

I utgangspunktet er ikke dette helt optimalt for proffbruk, dessverre. Basestasjoner i felt har som regel egen innloggingsside, noe som nødvendigvis ikke funker uten skjerm. Det er ingen mulighet til å behandle og tekste bildene før de sendes, og man får ingen bekreftelser på at bildene er sendt dit de skal.

Det første problemet kan løses ved å sette opp mobilen som basestasjon og sende derfra med 3G. Men skal man behandle og tekste bildene må de innom et sted først. Derfor vil jeg sette opp et ad hoc-nettverk til Toshi, som skal få installert Pocket Phojo. Derfra behandles, tekstes og sendes bildene automagisk. En logg viser om bildene er sendt.

Hittil har jeg ikke fått opp ad hoc-nettverket tilstrekkelig stabilt, men jobber med dette sammen med utvikleren i Phojo. Dette kan fortsatt skyldes min gamle Dell. Å sende rett til nett fungerer strålende!

Jeg har en travel neste uke, men håper å få tid til å teste dette skikkelig og gi en rapport her i bloggen.

Canon har sine egne Wifi-sendere, som er langt dyrere men antakelig mer stabile enn Eye-Fi. Planen er å prøve disse nærmere jul eller på nyåret, her venter jeg på de nye modellene for 5D Mark II og 1D Mark IV.

I utgangspunktet har jeg vært litt skeptisk til trådløssendere, fordi de gir en ekstra feilkilde uten å nødvendigvis gi særlig til tidsbesparelser. En USB-kabel kan gjøre samme nytte, men støtter bare ett kamera. Kanskje 搬瓦工 blir løsningen å koble ett kamera til USB og det andre trådløst. Uansett er det viktig å ha et stabilt system som fungerer daglig, samtidig som det finnes raske alternativer dersom noe svikter. Det er målet med denne prosessen.

Uansett regner jeg med at Eye-fi blir en populær følgesvenn framover. For plutselig er også kompaktkameraet mitt på nett, og kan sende bilder fra overalt til hvorsomhelst!

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

9 responses to “På tide å gå trådløs”

 1. Arne Avatar
  Arne

  Hvilke proffe Canon-kamera er det som støtter SD-kort?
  Hadde vært tøft å prøve, men har bare CF-slot i kameraene mine.

  1. Eirik U. Avatar

   Hele Canon 1D-serien fra og med 1D Mark II (dvs 1D II/II N/III/IV + 1Ds II/III) støtter både SD og CF samtidig. Det geniale med dette er at man kan lagre alle bilder på CF som vanlig, og deretter overføre de som skal sendes til EyeFi-kortet i SD-plassen. Eller raw på CF og små jpg til Eye-fi etc.

   For andre kameraer er det mulig å bruke et CF-adapter. Har kjøpt dette og skal teste det, men det er ikke offisielt støttet av Eye-fi. De hevder det er fare for at filene blir korrupte, noe som selvsagt er litt krise. Det skal også nevnes at Eye-fi som minnekort er langt treigere enn de raske proffkortene.

 2. Tommy Avatar
  Tommy

  @Arne. Tenkte samme tanken. Leste litt på nettet, og ser ut som om det virker med CF->SD adapter.

  Blir spennende å følge med på prosjektet.

 3. Lars Idar Waage Avatar

  Interessant Eirik. Jeg holder på å teste Eye-Fi hos oss også, men sliter litt med de samme utfordringene som deg. Vi bruker heller ikke PDA, men skal bruke mobiltelefoner. Vi har fått beskjed om at valget mellom telefoner står på iPhone eller Nokia E66. Dersom vi skal bruke Eye-Fi så er iPhone det mest opplagte valget, men applikasjonen fra dem er ikke tilgjengelig i den norske App Store.

  Å bruke en vanlig Nokia-telefon som base (feks via WalkingHotSpot) er utstabil som du skriver. Det funker, men greit. Via trådløst nett synes jeg det fungerer bedre.

  For oss proffessjonelle er det noen modifikasjoner som må til. De har endelig kommet med en ftp-løsning, men jeg savner epostfunksjon. Vi bruker en del epost til å sende bilder til vår nettutgave.

  1. Eirik U. Avatar

   Merk at Eye-fi for iPhone ikke støtter kortet som sådan, så vidt jeg skjønner er det kun programvare for å sende bilder fra iPhone til nett. Altså uinteressant i denne sammenhengen. Rent teknisk er problemet at verken iPhone eller Eye-fi er i stand til å opprette ad hoc-nettverket som kreves for at de skal snakke sammen.

   Vet ikke hva dere har av eksisterende løsninger, men i stedet for e-post ville det kanskje være mer praktisk å opprette en Photoshelter-konto (eller tilsvarende) med passord for nettredaksjonen, og heller sende dit? Ellers finnes det muligens løsninger for å sende automagisk e-post fra en gitt ftp-konto.

   1. larsidar Avatar

    Jeg har nå fått med meg at appen for iPhone egentlig ikke gjør noenting, annet enn å være en opplasting for bilder du har allerede på iPhone. Med andre ord intet nytt….

    Men faktisk er det mulig teknisk å lage ad-hoc nettverk med iPhone. Programmet MyWi (http://www.rockyourphone.com/index.php/mywi.html) gjør akkurat dette, men Apple nekter dem sannsynligvis, så du må jailbreake telefonen…..

    Så det står ikke på iPhones mulighet, men Apples villighet.

    Eye-Fi er svært interessert i at Apple åpner opp for denne muligheten. Jeg har vært litt krass med dem på forumet deres, og de skylder på Apple, noe jeg forstår.

    Vi vil nok gå for en ftp-løsning på huset. Vi har allerede en for høyoppløselige bilder til papiravisen, men vil nok lage en for nettbilder. Vi har vurdert flere alternativer internt i avdelingen, men kommet fram til at løsninger der frontsjefene må logge seg på eksterne sider er lite aktuell. Bilder kan fort glemmes på den måten. Jeg vil gjerne bort fra epost som er vanlig i dag hos oss, men det forutsetter at vi får en ftp-løsning på plass.

 4. Steve Avatar

  Kan desverre bekrefte dette med iPhone appen til EYE-Fi kortet. Etter mye styr og registrering av ameraikansk iTunes konto var skuffelsen stor da jeg oppdaget at man bare kan laste opp bilder fra selve telefonen. Utrulig skuffende..

 5. Øivind Arvola Avatar
  Øivind Arvola

  Jeg har Eye-Fi-kortet, og en Lenovo-maskin med innebygd 3g. Dermed skulle det vel i praksis være mulig å få kortet til å flytte filer over til pc'en (via et eget ad-hoc-nettverk) og sende derfra? Jeg har ikke testet det enda.

 6. Johan Arnt Avatar

  Jeg jobber med en løsning der jeg bruker Nikon D3, Nikon WT4 trådløs-sender og Ice sin trådløsruter med batteri (og 12V i bil). Denne løsningen er satt opp slik at jeg sender via FTP direkte inn i avisas produksjonssystem. I teorien er dette en genial løsning – men jeg sliter med at Ice-boksen slutter å sende data etter ca ett minutt. Det resulterer i mange halve bilder i produksjonssystemet vårt. Jeg kommuniserer med teknisk support på Ice, og om de siste support-triksa ikke funker – sender de meg en ny boks som forhåpentligvis gir en stabil løsning.
  Jeg får selvfølgelig ikke tekstet bildene med denne løsningen – men bildene havner automatisk i en egen bildekategori i produksjonssystemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *