VG pluss og minus

VG lager den første helstøpte brettavisen i Norge. Dette er mine førsteinntrykk.

I natt kom den første utgaven av , brettavisa som i første omgang kun er tilgjengelig på iPad. Fordi det er “det mest brukervennlige produktet og i stor grad det publikum vil ha”, ifølge administrerende direktør Tor Jacobsen i VG Mobil. I to måneder har det som sies å være verdens første brettredaksjon (hva med Project?) jobbet med å få ferdig VG+, sammen med som har stått for den tekniske utviklingen. Selv har jeg på denne lanseringen.

Først: Gratulerer! Det er sprekt av VG å satse hardt på et ukjent marked. Om det er smart vil tiden vise, men at noen satser gir muligheter for hele bransjen.

VG+ har valgt å legge seg nært papiravisa i uttrykk, for å distansere seg fra den ordinære nettutgaven. Dette skal være en tilbakelent leseropplevelse, som det heter. Samtidig skal det ikke ligne for mye på papirproduktet heller, det skal være større dynamikk og interaktive elementer.

– Dette er fremtidens VG, sier plussjef Jacobsen.

Jeg brukte en times tid på denne framtiden i morges, lastet ned appen og begynte å bla. Dette er mine førsteinntrykk:

Oppstart og navigasjon

Det første minuttet var kaotisk. Jeg skjønte lite av hvor jeg var eller hvor jeg skulle, men etter hvert fikk jeg oversikt over innholdsfortegnelse og navigasjonselementene. Det viser seg at logoen gir oversikt over alle seksjonene (unntatt forside og innholdsfortegnelse), mens hjem-knappen går til innholdsfortegnelsen (og ikke forsiden, 影梭 som jeg hadde forventet). En horisontal, skrollbar navigasjonsbar åpenbarer seg hvis man tafser på den lille pila nederst på sida. Første gang jeg klikket på info-ikonet kom det en blank side, men nå ved restart finner jeg hjelpen jeg kunne trengt i begynnelsen. Kanskje man burde spandert en av de første sidene på denne informasjonen?

Konklusjon: Litt kaotisk og uoversiktlig, men blir bedre etter litt bruk.

Innhold

Stoffet føles som papir, i den forstand at det er fokusert på ikke-oppdaterte nyheter slik vi er vant med fra papiravisa. Jeg vet ikke hvor mye av stoffet fra papiravisa som er med, men mengden føles som en slags mini-avis. Det er 36 “sider” i førsteutgaven. Et par av sakene handler om lanseringen av VG+, og det er gjort plass til en “spalte” som heter “Mine iPad-favoritter”. Innholdet er ellers delt inn i velkjente seksjoner, som Sport og Rampelys.

Konklusjon: Et godt og velkjent papirutvalg. Jeg savner tegneserier, quiz, TV-guide og annen underholdning. Det kommer kanskje i kveldsutgaven?

Interaktivitet

I spalten “Mine iPad-favoritter” forteller i dag Kristin Skogen Lund om sine favoritt-apps. God idé! Vi oppfordres til å sende inn våre forslag på e-post, men e-postadressen er ikke trykkbar! Teksten kan ikke engang kopieres for å limes inn i et mailprogram. Man skal altså memorere eller skrive opp e-postadressen, og så gå ut av appen og velge et e-postprogram, åpne dette og så sende tilbakemeldingen. Det er heller ikke mulig å trykke på noen av appene, man må igjen notere navnene i bakhodet eller andre steder før man må skifte app og søke opp disse tingene. Her har det tydelig vært papirhoder i sving, dette funker dårlig på brett.

Det synes å være et bevisst valg at man ikke skal gi noen mulighet til å linke ut eller på annen måte gi ekstern informasjon til leseren. Dermed er det heller ikke mulig å dele artikler, kommentere dem, linke til dem, linke til kilder, kontakte reporter etc. Det skal heller ikke være mulig å gjøre noe særlig aktivt, som å stemme på et spørsmål eller ta en quiz.

Man kan argumentere med at det gir en rolig leseropplevelse å fjerne interaktivitet, og at det distanserer brettavis fra nettavis. Men man mister altså mye på veien.

Konklusjon: Jeg liker en rolig leseropplevelse, men tror VG kan få til dette uten å droppe interaktiviteten.

Multimedia

Multimedia i VG+ innebærer stort sett at det er lagt inn videoer i noen av sakene. Det er lekkert implementert, og funker bra. Snedig løsning når man på filmanmeldelsene kan bla seg fra film til film. Man kan også se (nesten) alle videoene på ett brett ved å forminske dem til ikoner. Det er faktisk også mulig å spille dem av slik, i frimerkestørrelse! Usikker på nytteverdien av akkurat det.

Hvis vi kaller bildeserier multimedia, så må jeg si at det også ser bra ut. Enkelt og funksjonelt, med fullskjermfunksjon. En brettavis er godt egnet til å vise bilder, dette har VG+ forstått og tatt tak i.

Savner at multimediauttrykket tas videre, med feks kombinasjoner av tekst, lyd, bilde og video. Og mer interaktive elementer som 360-bilder, zoom, objektfoto etc.

Bra at VGTV får sistesida med sin “Side by side”-snutt. Tenker de har mye mer å bidra med for brettavisa framover.

Konklusjon: Foreløpig svært enkel multimedia, men godt utført.

Annonser

En brettavis gir helt nye muligheter for interaktivitet og visuelt uttrykk. I den første utgaven finner vi tre annonsører:

BMW:
Viser fram sin nye BMW X3. Bildet i seg selv har ingen interaktivitet (hadde forventet objektfoto, dvs “snurrbar” bil), men man kan klikke på plusstegn rundt bilen for å få mer informasjon. Også interne linker til mer informasjon og bilder/video. Ser lekkert ut, og spesielt bildeserien er bra løst. Flott at forhandlerlista bruker posisjonering for å finne nærmeste forhandler! Men klikker jeg på en e-postadresse låser hele annonsen seg.

Nordea:
Har laget et bilde av ledelsen, som forandrer seg når man snur iPaden. Klikker man på en prikk under hver person får vi se hva de heter. De holder hver sin iPad i hånda og ser veldig glade ut.

Coop:
Har laget en liste med matoppskrifter med coverflow-funksjonalitet. Det funker ikke umiddelbart, man må først klikke for å komme til en ny og identisk side. Så kan man bla, og klikke for å se oppskriften på baksiden. Ser OK ut, men går ganske treigt.

Hver annonsør har to identiske annonser hver gjennom utgaven. En litt pussig løsning, jeg ble sittende og lete etter ny informasjon uten hell. De kunne nok gjerne spandert noe forskjellig uttrykk når de først får to plasser hver. I det minste spandert noen flere oppskrifter, en ny bil eller lignende.

Faktisk synes jeg også annonsørene kunne fått plass i hovedinnholdsfortegnelsen under egen fane. Det spennende med dette formatet er at annonser nå er godt innhold som noe annet, det er spennende å utforske. Derfor kan det godt gjøres enda mer tilgjengelig, både av hensyn til lesere og annonsører. Annonsene er for øvrig med i den horisontale scrollbaren nederst.

Leseropplevelse

Jeg opplever lesingen som mindre flyktig enn på VG.no. Jeg bruker mer tid – litt fordi det er nytt, men også fordi det er mye og grundig innhold. Navigeringen kan bli mer smidig, men dette kommer seg nok både med egen vanebygging og forbedringer etter hvert. En god opplevelse!

Minus for spaltene i økonomiseksjonen, det er forvirrende og skaper flyktighet. Synes også det er svært uvant å ikke kunne scrolle tekst nedover, man må velge side for side. Tar nok litt tid å bli vant med dette. Wired og andre har samme løsning, men har da unikt design for hver side. Her er det snakk om ren tekst. I nettbøker føles det mer naturlig, ettersom man da blar horisontalt.

Offline

VG+ fungerer ikke offline, og er dermed noe mindre egnet til å ta med seg på farten. Ikke alle iPader har 3G, og ikke alle steder har dekning. Det skal heller ikke være mulig å få opp tidligere utgaver. Disse tingene må vi forvente kommer etter hvert.

Konklusjon

En del småting å plukke på, men det må man også forvente. Dette var en god opplevelse og en spennende start! Jeg regner med å betale for dette produktet hvis det følger en forventet utvikling framover.

Jeg er fortsatt usikker på om dette er framtidens format, dog. En slik app er et langt skritt tilbake i forhold til interaktivitet, åpenhet, deling, linking og andre fine nettverdier. Men kan kanskje fungere i samspill med åpne nettutgaver? Som leser tror jeg de to medieformatene fortsatt kan lære mye mer av hverandre, og ser med spenning på hvordan dette utvikler seg videre.

Og neste ut er Aftenposten.

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

15 responses to “VG pluss og minus”

  1. Martin H. Andresen Avatar

    Jeg liker det jeg ser, men vil raskt slutte meg til at dette er en tidlig utgave av et produkt som vil se veldig anderledes ut med tid. VG+ vil få fordel av å gå opp til eksamen to ganger dagen og kan fort se hva de bør utvikle. VG gratis vil glede leserene, men de som gleder seg aller mest blir mobiloperatørene. Dette kan mulig gi mer fart på nettbrettsalget. Jeg har delt mine tanker her: http://www.popklikk.no/teknologi/mobilselskapenes

  2. Espen Egil Hansen Avatar

    Først, tusen takk Urke for at du har brukt tid på å teste ut og gi oss skikkelig tilbakemelding på din blogg. Det setter vi stor pris på!

    Du har noen innvendinger og de er jeg i all hovedsak enig i.

    Oppstart og navigasjon:
    De fleste av våre prøvebrukere har meldt om det samme. Litt kaotisk de første minuttene til du lærer deg systemet for å bla. Den største svakheten er kanskje at det ikke er intuitivt når du kommer til siste bilde i en serie hvordan du blar til neste sak. Her må du sveipe over tekst eller tittel for å komme videre. Dette må bli bedre.

    (fortsetter)

  3. Espen Egil Hansen Avatar

    Innhold:
    Du har rett i at vi kommer til å legge til noe ”mykere” innhold i kveldsoppdateringen (klokken 18). Etter hvert vil vi trolig også legge til litt spill, serier etc.

    Interaktivitet:
    Det er ikke et villet valg at du ikke kan gi tilbakemelding direkte ved å trykke på e-post/byline etc. Vi rakk ikke å bygge denne funksjonaliteten til denne første utgaven, men valgte å lansere uten. Jeg er enig i at denne type interaktivitet må med, og at det ikke vil være en trussel mot den roen vi prøver å skape i produktet.
    Samme med lenker til appene. Dette er ikke et resultat av at ”papirhoder” har vært i sving, slik du skriver, men av at vi ikke rakk å bygge funksjonaliteten nå.

    (forsetter)

  4. Espen Egil Hansen Avatar

    Multimedia:
    Du savner at de multimediale mulighetene tas videre. Jeg er veldig enig. Men, dette er samtidig krevende. Wired og flere månedsmagasiner har vist konturene av hva vi har i vente på dette området – ikke minst på bruk av interaktiv grafikk for å forklare kompliserte sammenhenger. Dette er imidlertid svært arbeidskrevende og en utfordring for oss som driver nyhetsformidling i døgnet. Jeg tror vi etter hvert skal få til spennende ting på feature og rigg hvor vi har god tid, men jeg skulle ønske meg mer av dette også i nyhetsgrafikken. Vi må få ned tiden, arbeidsmengden og terskelen for å lage interaktiv grafikk. Jeg ser for meg at det vil skje mye i bransjen på dette området i de neste årene. VG og andre mediebedrifter vil lete etter folk med denne kompetansen (grenselandet journalistikk, design visuell kommunikasjon) det vil bli utviklet verktøy som gjør at vi ikke begynner helt på bunnen hver gang etc. Her har sånne hoder som Urke ta et ansvar

  5. Espen Egil Hansen Avatar

    Annonser:
    Enig – annonser er godt innhold og må bli bedre. Samtidig vil jeg gjerne gi våre premiereannonsører honnør for å ha laget gode annonser på dette mediets premisser. Forbedringspotensial, men slett ikke dårlig! Jeg tror de står fram uten å virke støyende. Litt helside i magasin følelse.

    Leseropplevelse
    Scrolling kontra det å bla nedover. Her er vi rett og slett søkende og det er litt ulike oppfatninger. Tror det vil vokse fram en ”standard” etter hvert som vi da vil forholde oss til.

    Offline:
    Det skal selvfølgelig komme en offlinefunksjon. Igjen, tiden ble for knapp og vi ville så gjerne vise fram det vi allerede har laget

    (fortsetter)

  6. Espen Egil Hansen Avatar

    Til sist.
    Da vi lanserte VG Nett for femten år siden designet vi forsiden som en minibankautomat med ni knapper. Vi tenkte at folk var vant til å forholde seg til minibanker og at dette ville være en fornuftig navigasjon på nettet også. Dette har vi ledd mye av i ettertid, men samtidig lært oss noe viktig. Det er ved å prøve ting at vi får erfaring. VG+ er ikke et ferdig produkt, det skal utvikles på bakgrunn av innspill fra deg og andre. Vi satser på en teknisk oppdatering hver tredje uke.
    Det er også noe av grunnen til at vi velger å kjøre gratis nå i starten. Vi erkjenner at produktet har svakheter, og at vi trenger mange tilbakemeldinger for å bli gode nok.

    Igjen, tusen takk for at du tok deg tid!

    Espen Egil Hansen
    Sjefredaktør
    VG Multimedia

    1. Eirik U. Avatar
      Eirik U.

      Takk selv for grundig kommentar! Det skal bli veldig interessant å se hvordan både produktet og interessen utvikler seg. Håper dere vil dele noen brukertall framover, både fra lanseringsdagene og i tida framover.

    2. @JanFredrikB Avatar

      Hadde vært morsomt å se minibank-siden!

  7. otto Avatar
    otto

    Ser fint ut, men videoene gir ikke lyd – er det rett?

    1. Eirik U. Avatar
      Eirik U.

      Jeg får i hvert fall lyd, så ville prøvd å sjekke innstillingene.

  8. […] også vurderingene til Eirik Urke og Helge […]

  9. Aleksander Wiken Avatar
    Aleksander Wiken

    Veldig artig å lese kommentarene både fra Eirik H. Urke og Espen Egil Hansen her. VG+ er en veldig spennende satsing som det skal bli interessant å følge med på i tiden som kommer. Til tross for at VGnett ikke har det beste designet på nettavisen sin her i landet så ser jeg at jeg alltid vender tilbake til dem uansett. Det tyder på godt innhold, og her tror jeg VG har sin styrke også på iPad. Hvis denne applikasjonen får de nødvendige utbedringene, så kan dette bli veldig, veldig bra!

  10. Josef Isaksen Avatar
    Josef Isaksen

    Ikke mulighet til å lese den offline? Jeg betaler mye pr. MB for 3G-datatrafikk, og skrur dette vanligvis av når jeg sitter på bussen. Jeg vil forvente å kunne kjøpe VG+ om morgenen når jeg er på wifi hjemme, og så ha noe å lese på bussen uten å betale for datatrafikk. Dette er nesten en show-stopper for meg.

    1. Eirik U. Avatar
      Eirik U.

      Slik jeg forstår sjefredaktør Espen Egil Hansen over her, så kommer offlinemuligheten ganske kjapt. Skal være mulig å lese offline de sidene man allerede har lastet, så man kan jo bla lynkjapt over før man hopper på bussen. Suboptimalt, men mulig.

  11. […] dag lanserte VG første versjon av iPad applikasjonen deres, som Urke så elegant kaller en “brettavis”. Jeg har testet applikasjonen litt over en time i dag […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *