Litt ekstra vidvinkel

Et enkelt panoramatriks.

Har det hendt at du ser på en flott utsikt, men ikke har nok vidvinkel på kameraet til å få med deg alt? Det hender meg stadig, og senest da jeg var på ferie i Marrakech og så ut over Djemaa el Fna, visstnok det

Løsningen min er å sette sammen flere bilder til ett. Det er i prinsippet den samme teknikken jeg bruker for å lage 360-gradersbilder og gigapikselbilder, bare i sin enkleste form.

Rammen i midten på bildet over markerer hvor mye jeg fikk med på en 24mm i fullformat, altså rundt 80 graders bildevinkel. Resten av bildet er satt sammen av totalt 16 eksponeringer, alle tatt på frihånd. Resultatet blir et bilde med over 180 graders bildevinkel, og som bonus over 100 megapiksler stort.

Bildene tok jeg sekvensielt fra venstre mot høyre, i to rader. Først helt til venstre med horisonten nederst i bildet. Neste bilde umiddelbart til høyre med 30-50% overlapp, og videre helt fram til høyre bildekant. Så på nytt, med horisonten øverst i bildet.

Da jeg kom hjem åpnet jeg alle bildene i , stilte inn på de mest nøyaktige innstillingene og lot programmet sy bildene sammen til ett. Resultatet ble veldig bra, men for å gjøre det bedre eksporterte jeg bildet som en Photoshop-fil med hver eksponering som eget lag (layer). Dermed kunne jeg finjustere bildet der noe manglet eller for mye kom med.

Du trenger ikke kjøpe et dyrt stitcheprogram for å sy sammen et enkelt bilde som dette. gjør jobben gratis, og kanskje har du fått med programvare fra kameraprodusenten eller i Photoshop som også funker. Det finnes egne programmer for iPhone, som Panolab og Autostitch. Disse lar deg sette sammen bildene rett i telefonen.

Ting å tenke på når du tar bildene: Vær nøyaktig! Bruk helst samme innstillinger for hvert bilde (spesielt hvitbalanse og eksponering), hold kameraet i ro før hver eksponering og pass på å få nok overlapping mellom hvert bilde. Når express vpn himmelen er viktig, få likevel med litt av horisonten nederst i bildekanten. Programmet trenger dette for å sy bildet sammen riktig. Mye kan reddes etterpå, men det blir mindre strev i etterbehandlinga hvis du er nøyaktig når bildene tas.

Lykke til!

Flere bilder: .


Posted

in

,

by

Comments

3 responses to “Litt ekstra vidvinkel”

 1. Morten Non Existing Avatar

  Fint blogg innlegg om enkelt panoramaopptak 🙂 Du kunne kanskje tilføye litt om hvor i motivet du måler eksponeringsinnstillingene…?

  1. Eirik U. Avatar

   Jeg måler lyset som om det skulle vært én eksponering, etter ca 17% grått. I dette tilfellet omtrent som det midterste markerte bildet. Bruker for sikkerhets skyld raw-format for å ha noen ekstra bits å gå på. En autoeksponering ville gitt tydelige utslag der det er feks himmel og motlys/sol.

 2. Morten Non Existing Avatar

  Fint blogg innlegg om enkelt panoramaopptak 🙂 Du kunne kanskje tilføye litt om hvor i motivet du måler eksponeringsinnstillingene…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *