Arbeidsflyt for nettfotografer

Hvordan jeg klarer å levere bilder og video raskt til redaksjonen.

Min innfallsvinkel til fotojournalistikken har alltid vært å søke etter nye måter å fortelle historier på. Jeg har forsøkt å frigjøre meg fra faste definisjoner av hva en pressefotograf skal gjøre, og vært åpen og nysgjerrig når nye muligheter åpner seg.

Derfor kan jeg ha en helt unik vinkel på øyeblikket Obama ble . Det krever litt ekstra å lage, men gir mer informasjon enn noe annet medium kan gi fra akkurat denne situasjonen.

Men nettfoto for meg handler også om å kunne levere lynraskt når behovet er der. Det betyr at jeg må ha en effektiv arbeidsflyt som minimerer tiden det tar fra bildene blir tatt til du som leser kan se dem i en fornuftig 嘉盛 kontekst. Samtidig må det være rimelige muligheter til å faktisk ta gode bilder og gi dem et minimum av etterbehandling. Kanskje er det også behov for å kunne levere video og tekst i tillegg, dessuten har gjerne papiravisa egne behov.

Mange vil sikkert bli stresset og uvel bare av å tenke på en slik arbeidssituasjon. For hvordan kan det være mulig å gjøre en skikkelig jobb når veldig mye forskjellig skal leveres veldig raskt? Er vi blitt mer innholdsmaskiner enn fotografer?

For meg ligger nøkkelen i gode rutiner og klare valg underveis.

Denne høsten dekker jeg programmet for . Jeg leverer bilder til nett og papirutgave, og dessuten video til nettet. Dette foregår omtrent slik:

 • Det er opptil 11 danser i løpet av programmet. Jeg tar bilder under hver dans, med 1-3 kameraer.
 • Det er ca fem minutter mellom hver dans, på den tiden velger jeg ut det beste bildet, behandler det, tekster det og sender det til redaksjonen via FTP. De publiserer bildene fortløpende på front og livedekning.
 • I pausen tar jeg noen ganger bilder av deltakerne, ellers gjennomgår jeg de mest interessante bildene og evt behandler noen på nytt for papirbruk. Drikker vann. Planlegger videre løp og vinklinger sammen med reporterne, klargjør utstyr for videoopptak.
 • I sesjon 2 er jeg enten i salen eller på presserommet, klar for å gå inn i kaoset for å ta bilder umiddelbart etter sending.
 • Når stillbildene er tatt bytter jeg kamera og gjør et videointervju.
 • Sender deretter bilder til papir først (pga deadline) og lager video etterpå (nettet har allerede bilder for en stund, fordi jeg sendte underveis).

Høres det fortsatt stressende ut?

Her følger et par hemmeligheter som gjør at jeg har normal puls gjennom hele seansen.

 • Jeg tagger de beste bildene direkte i kameraet underveis. Dermed forholder jeg meg kun til et lite utvalg bilder i hele resten av arbeidsprosessen.
 • Jeg behandler, tekster og sender de beste taggede bildene ved hjelp av en PDA med kortleser og spesiell programvare (). Tekstene er forhåndsdefinerte, legger kun til personnavn. Bruker jpeg-bilder tatt opp med manuell eksponering og hvitbalanse, og medium størrelse (ca 10 megapiksler). Tar raw-bilder parallelt for senere behandling. Jeg bytter hele tiden minnekort mellom kameraer og PDA, uten å slette/formattere noe underveis.
 • I pausen bruker jeg for å hente ut de merkede bildene til laptop (MacBook Pro), og om nødvendig behandler noen på nytt fra raw-format for papirbruk.
 • Etterpå tar jeg opp videointervju med , i full 1080p HD. Bruker videolys (), ekstern , ettbeinstativ og . Legger opp til én lang oppsummering fra intervjuobjektet i stedet for mange spørsmål/svar.
 • Forenklet behandling av videosnutt: Kutter inngang og utgang i Quicktime, eksporterer ved hjelp av USB-encoder. Total behandlingstid fra HD-videofil til ferdig publisert video er 5-10 minutter.
 • Backupløsninger hvis noe går galt:
  – Ekstra mobil hvis nettet går ned
  – Laptop hvis PDA konker, og vice versa.
  – Avansert videoredigeringsprogram hvis det ikke funker å bare kutte inngang/utgang
  – Dobbelt opp med batterier og minnekort
  – Flere kameraer/objektiver
  – Gaffatape

Hvordan kan det gjøres enda raskere?
Det er fullt mulig å sende alle eller utvalgte bilder direkte og trådløst til redaksjonen eller sågar live på nettet. Utfordringene ligger i at bildene vil være nærmest ubehandlet og dermed av dårligere teknisk kvalitet, mengden uprioriterte bilder vil bli for stor til å håndtere for bildedesk, teksting vil være mangelfull og det vil være et nytt teknisk ledd som kan gå galt underveis.

Hva mister man av kvalitet underveis?
Underveis er det få fotomuligheter som mistes, fordi pausene i dansen sjelden byr på fotomotiver av betydning. Dette problemet kan være større under f.eks fotballkamper. Bildebehandling på PDA er mangelfull, men fungerer som regel bra. Etterarbeid med raw og Photoshop vil naturligvis gi høyere kvalitet.

Hva får man igjen for en slik arbeidsflyt?
Dagbladet.no får oppdaterte bilder på forsida under hele sendinga, med stadig nye vinklinger, og dessuten innlagt i live-dekninga. Dersom noe uforutsett skjer (feks da ) ligger bildene klare for reporteren. Underveis blir det laget flere saker og dessuten en bildeserie på nettet. Papir har 1-2 siders dekning påfølgende dag. Ofte fokuserer papirutgaven på bildene etter programmet, mens nettet satser på det som skjer underveis.


Finnes det andre og bedre måter å levere effektivt på?

Helt sikkert! Hver fotograf løser disse utfordringene på sin måte, og selv forandrer jeg rutinene mine stadig vekk. Arbeidsforholdene er dessuten ulike for hvert oppdrag. Uansett er det viktig å være bevisst på hvilke kompromisser som skal gjøres mellom hurtighet og grundighet, og jobbe for at det ene skal gå minst mulig ut over det andre.

Stressnivået?
Rolig, men fokusert!

Hva synes du om denne måten å jobbe på? Hvis du er fotograf, hvordan er din arbeidsflyt?


Posted

in

by

Tags:

Comments

13 responses to “Arbeidsflyt for nettfotografer”

 1. Markus I Avatar

  Bra artikkel!
  Så, imellom hver dans, tar du bare bildene inn på PDAén og behandlet de der, for så å sende de avgårde? Eller var de innom laptoppen?

  1. Eirik U. Avatar

   De merkes først på kameraet, deretter tar jeg de merkede bildene inn på PDA for behandling, teksting og sending. Er ikke innom laptop i denne fasen.

 2. Marius Avatar

  Er du nøgd med Photo Mecanic? Anbefaler du det forran Fotostation? Evt. kvifor?

  1. Eirik U. Avatar

   Jeg har ikke nok erfaring med noen av dem til å anbefale et klart alternativ. Photo Mechanic er så langt jeg vet eneste som støtter arbeidsflyt med merkede bilder, og er anerkjent som et meget godt verktøy for bildeflyt i felt. Hittil har jeg brukt Aperture mest, men er nå i ferd med å droppe det til feltbruk. Rett og slett for treigt.

   1. movito Avatar

    Det er interessant at Photo Mechanic mottar slike positive anmeldelser. Rent faglig er mye av interaksjonsdesignet ganske keitete og visuelt er applikasjonen ganske pussig.

    For eksempel: sammenligner du cropfunksjonen i Lightroom/Aperture/PS4 med Photo Mechanic sin så faller den raskt gjennom.

    Likevel: det kan se ut som om Photo Mechanic har en underliggende struktur som gjør den kjapp å jobbe med. Spesielt importfunksjonen har endel fordeler over f.eks. Aperture. Vi får håpe at utvikleren får litt UX-hjelp med tid og stunder – eller at Aperture 3 (når den kommer i 2176) tar hensyn til disse behovene og får opp farten på arbeidsflyten.

    Takk for et interessant verktøytips og en spennende gjennomgang av din arbeidsprosess.

  2. Tom Avatar

   Marius, jeg har brukt Fotostation og PhotoMechanic men PM er det jeg bruker nå. For meg er det nå kun PhotoMechanic som funker raskt og stabilt nok. Arbeidsflyten min ligner veldig på Urke sin. Faktisk helt sammenfallende på mange jobber.

   1. Marius Avatar

    Ok. Har til no brukt kun Fotostation, men programmet er blitt så dyrt så eg vurderer å bytta til PM som er mykje billigare.

 3. Roger Avatar
  Roger

  Hvordan får du bildene over fra kamera til PDA? Bruker du en Wi-Fi sender eller bruker du Eye-Fi-kort slik som på videoen til Pocket Phojo?

  1. Eirik U. Avatar

   PDA´en har egen kortleser, så jeg bytter rett og slett kort underveis. Står mer om dette i artikkelen.

 4. Leif Avatar
  Leif

  Hei!
  Du sier du merker bildene unerveis, du kjører 5D Mk II.. hvordan "merkes" bildene? Rett i kamera? Kan du forklare mer om dette… =)

  1. Eirik U. Avatar

   På Canon bruker jeg rett og slett "protect"-funksjonen for å merke bilder. Har det som custom-funksjon på 5D Mark II, mens det på 1D Mark III er en egen tast.

 5. Gjersøe Avatar
  Gjersøe

  Morsom artikkel, gjør det ganske likt selv.
  Jeg bruker Canon sine WFT sendere og setter opp ftp i Idruna PP (m/ watch) og sender direkte til nettet
  når jeg trykker protect på kameraet. Så får heller mottaker stå for en evt. enkel redigering når det er hast. En annen vri er jo å sende utvalgte rawfiler rett til Macen via wifi / kabel og gjøre en brukbar kjapp redigering der og avgårde via ftp. Forhåndsbestilling på 2 stk. nye 1D IV er gjort idag 🙂
  Leser gjerne flere morsomme saker fra deg !

 6. Ole M Avatar

  Imponerende arbeidsflyt, to say the least =)

  Virker som du bruker mulighetene / teknologien bra :=)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *